MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
„Kőkorszaki

„Kőkorszaki" kommunikáció Kasmírban

hvg.hu

Van egy ország, ahol 134 napja nincs internet.

Az indiai Kasmír területén hosszú ideje nem férnek hozzá az internethez az állampolgárok, amelynek hátterében kormányzati okok állnak. Egy jogvédő szervezet szerint példátlan tiltásról van szó.

Hónapok óta nincs internet az indiai Kasmír államában, ahol a lakosok kőkorszaki körülmények közt kénytelenek boldogulni: az adatkapcsolat hiánya miatt nem tudják megnézni leveleiket, nem tudnak új okmányokat igényelni, a diákok pedig nem haladnak a tanulmányaikkal – számolt be a Washington Post.

A döntés hátterében az indiai kormány egy augusztusi döntése áll, melynek értelmében visszavonták Kasmír indiai fennhatóság alatt álló részének különleges alkotmányos státusát, hogy a terület teljes egészében India részévé váljon. (Kasmír hovatartozását régóta vitatják, ugyanis területén három ország, India és Pakisztán, illetve kisebb részben Kína is osztozik.)

A kormánypárti BJP szerint az internet lekapcsolására óvintézkedés miatt volt szükség: attól tartottak, hogy a státus megvonása miatt az egész régió felbolydul. Bár a telefonokat már visszakapcsolták, internet 134 napja nincs, amely az Access Now jogvédő szervezet szerint példátlan húzás a kormány részéről. A kommunikáció ilyen szintű blokkolására szerintük csak Kínában látni példát, ahol a rezsim akár hetekre csendre inti a lakosságot.

A WP újságírói szerint a kasmíri emberek csak úgy jutnak internethez, ha a völgyet elhagyó szerelvényre jegyet váltanak. Ezen viszont rengetegen utaznak, szintén hasonló céllal, a vonatból pedig mindössze egy indul, kora reggel. Az utasok a járatot Internet Expressnek nevezték el, más megoldás híján ugyanis csak ezen tudnak kommunikálni ismerőseikkel, illetve elintézni online ügyeiket.

Kasmírban a legutóbbi adatok szerint 7 millióan élnek, közülük senkinek nincs internete.