MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Klímavédelem az autópályán

Klímavédelem az autópályán

hvg.hu

100 km/h-ra csökkentik a legnagyobb megengedett sebességet Hollandiában.

A magyar autópályákon alaphelyzetben maximum 130 km/h tempóval lehet haladni, ha pedig ezt a sebességet átlépjük és lefotóznak a telepített vagy mobil traffipaxok valamelyikével, akkor 30-300 ezer forintos büntetésre számíthatunk. Nemzetközi szinten is ez a sebességhatár a leginkább elterjedt az autópályákon, de persze akadnak kivételek.

Svájcban például 120 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, Németországban pedig az Autobahnokon elvileg akármennyivel száguldhatunk, de persze csak akkor, ha azt egy közlekedési tábla esetleg nem tiltja.

Cikkünk írásakor Hollandiában ugyan még 130 km/h a maximális autópályatempó, ez azonban március közepén változni fog. Március 16-tól ugyanis a holland autópályákon már legfeljebb csak 100 km/h-val lehet majd autózni reggel 6 és este 7 óra között. Az új sebességhatárt jelző közlekedési táblákat március 12-től kezdik el kihelyezni, és a már kint lévő táblák azonnal érvényessé is válnak.

A 30 km/h-s nappali sebességcsökkentéstől a CO2-kibocsátás jelentős csökkenését várják. Itt jegyzendő meg egyébként, hogy Hollandiában már eddig is sok olyan autópályaszakasz volt, ahol csak 100 km/h-val lehetett közlekedni.

Ausztriában a közelmúltban két autópálya-szakaszon 130-ról 140 km/h-ra emelték a legnagyobb sebességet, de a kísérleti projekt végeztével március 1-től visszaállt az eredeti rend.