MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Kitalálta az EU, nos ez kellett nekünk

Kitalálta az EU, nos ez kellett nekünk

portfolio.hu

Mi legyen a kínai vakcinával oltott magyarokkal?

Bekerülhet az uniós igazolásba az orosz és kínai vakcinával való beoltás ténye is, de az már az egyes tagállamok joga, hogy eldöntsék: beengedik-e az ilyen oltással rendelkező embereket, illetve milyen tesztelési és karantén-feltételek mellett engedik be – lényegében ezt tartalmazza az Európai Bizottság ma nyilvánosságra kerülő jogszabályi javaslata a Politico információi szerint.
Ez tehát a kényes kérdésben megint tipikus brüsszeli kompromisszumra utal, azaz olyan gyártók vakcinája is felkerülhet az uniós igazolványba, amelyek készítményeit (még) nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszer Ügynökség (EMA), de azt a jogot már a tagállamok kezébe adja, hogy eldöntsék: mit tegyenek az ilyen vakcinákkal beoltott emberekkel. A részletekkel ma a déli órákban áll a kamerák elé Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök, illetve az illetékes uniós biztosok.

Azt a lap már a tegnap esti cikkében és a ma reggeli hírlevelében is hangsúlyozza, hogy a bizottsági jogszabályi javaslat fő célja az, hogy elősegítse az EU-n belüli utazásokat és legyen egységes szabályrendszer arra, hogy az egyes tagállamokban a járvány elleni védekezés címén mit lehet megtenni, illetve a beoltottak/nem beoltottak körében mik a lehetséges szabályok. Erős üzenete van annak, hogy a Bizottság végül nem egy kommunikációt, vagy egy ajánlást ad ki, hanem egy jogszabályra tesz javaslatot, ugyanis az első két lehetőséggel eddig is élt és azokkal a tagállamok láthatóan nem különösebben törődtek, még mindig igencsak tarka-barka maradt az unión belüli szabályozás arra, hogy ki mit követelhet/tilthat meg a más tagállamokbeli embereknek (beutazás során teszt, karantén, igazolás, stb.).

Maga az uniós „digitális zöld igazolvány” egyébként a korábban kiszivárgott hírekkel összhangban nem egyetlen anyag lesz, hanem három különböző igazolásból áll össze, amelyek jelzik, hogy valaki korábban igazoltan átesett-e már a betegségen (1), és ha igen, meggyógyult-e már belőle hivatalosan (2), valamint a beadott vakcina fajtáját, az oltás helyét és idejét is tartalmazza (3). Fontos, hogy nem lesz egységes uniós adatbázis az oltásigazolásokra, azt mindegyik tagállam ingyenesen bocsátja majd a saját állampolgárai rendelkezésére és adatvédelmi szempontból fokozottan védett dokumentumokról van szó, amelyek csak a legszükségesebb adatokat tartalmazzák és csak az arra valóban jogosult hatóságok (pl. határátlépésnél) nézhetnek bele.

Ha valaki igazoltan elkapta a betegséget valamely tagállamban, akkor a javaslat szerint nem lehet 20 napnál hamarabb kiadni neki a gyógyulttá nyilvánítási igazolást, nehogy a túl gyorsan kiadott igazolással valójában még terjessze a vírust. Azt viszont a tagállamok dönthetik el, hogy egy másik tagállamban kiadott negatív vírustesztet hány napig fogadnak el náluk érvényesnek, illetve gördítenek-e még más akadályt a beutazás elé (pl. kötelező karantén).

Magyar szempontból kifejezetten kényes az egész ügy, mert

NÁLUNK MÁR LEGALÁBB 250 EZER EMBER A KÍNAI ÉS TOVÁBBI 15 EZER EMBER AZ OROSZ VAKCINÁT KAPTA MEG

az ECDC minapi adatai alapján és még milliószámra érkezik az orosz és kínai dózis hazánkba. Például a lengyel-magyar barátság ellenére a lengyelek korábban már kijelentették, hogy az orosz vakcináról szóló igazolást nem fogadják el. Az orosz vakcinával kapcsolatos bizonytalanság és aggály azonban várhatóan megoldódik azzal, hogy az Európai Gyógyszer Ügynökség már vizsgálja azt, és esélyes, hogy rövidesen megkapja az uniós engedélyt.

VALÓJÁBAN A TAGÁLLAMOK KEZÉBEN LESZ AZON MAGYAROK SORSA, AKIK A SINOPHARM VAKCINÁJÁT KAPJÁK, HOGY BEENGEDIK-E ŐKET MÁSHOVA, ILLETVE MILYEN FELTÉTELEK MELLETT.

Nyilván a nyári nyaralási szezon több déli tagállamot arra fog sarkallni, hogy legyen engedékeny és ne riassza el a kínai vakcinát kapó magyar, vagy egyéb tagállami állampolgárokat a túl szigorú belépési protokollal, de ahogy a ma nyilvánosságra kerülő uniós jogszabály-javaslatból látszik majd: egyedi döntés van a tagállamok kezében a leginkább kényes kérdésekben.

Azt sem árt persze megjegyezni: lehet, hogy mire jogszabály lesz a dologból (ez nem nagyon szokott 3 hónapon belül megtörténni a sok lépcsőfok és időigényes egyeztetések miatt), már a nyári szezonban leszünk, így valójában az egyes tagállamok egyedi döntésein múlik majd az aktuális járványhelyzet alapján, hogy hova és milyen feltételekkel mehetnek a magyarok, illetve bármely tagállam állampolgárai.