MENÜ
2022. január 24.
Timót
Kinetikus járdalapokkal működnek az utcalámpák

Kinetikus járdalapokkal működnek az utcalámpák

index.hu/,

Kevés olyan város van az Egyesült Államokban, ahol gyalogosan is érdemes az utcán közlekedni, de Las Vegas pont közéjük tartozik.

A kaszinók és a fények városa éppen ezért tökéletes terep, hogy az EnGoPlanet nevű cég kipróbálja a kinetikus járdalapokkal meghajtott utcalámpáit.

Az akkuval felszerelt járdalapok a belvárosi Boulder Plaza ledjeit, biztonsági kameráit, wifi hotspotjait és töltőállomásait látja el árammal. A járdába szerelt mikrogenerátorok lépésenként 4-8 wattot állítanak elő, a rájuk nehezedő nyomástól függően.

Ez persze csak egy kiegészítő egység, a rendszer alapvetően úgy lett kialakítva, hogy napelemekről kapja az áramot, de ki kellett találni valami arra a problémára, hogy nem mindig süt a nap.

A rendszer független, azaz nincs rákötve a nyilvános áramhálózatra. Az akkuk töltöttségét természetesen távolról tudják ellenőrizni a városi karbantartók, és a különleges alkalmakkor meg tudják változtatni a fények színét. És ha már okosjárdát telepítettek, raktak bele néhány szenzort is, hogy a levegő minőségét és más környezeti paramétereket is monitorozni tudjanak.

Az EnGoPlanet természetesen nem Las Vegast tekinti végállomásnak, hiszen a becsléseik szerint a világ 300 millió utcalámpája összesen körülbelül 100 millió tonna szén-dioxid kibocsátásáért felel, és ennek igen nagy részétől meg lehetne szabadulni.