MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Kínai vonatcsoda – közelről

Kínai vonatcsoda – közelről

hvg.hu

Mint egy űrhajó: így fest közelről a kínaiak 600 km/órával repesztő vonata.

Végre a belső terei is megcsodálhatók annak a vonatnak, amely a kínaiak legújabb fejlesztése, és amelyik hihetetlen sebességgel közlekedik majd.

A New China TV YouTube-csatornáján jelent meg egy felvétel a maglev-technológiával közlekedő kínai vonatcsodáról, amelynek most már belső terei is szemügyre vehetők.

Az alig egyperces videón az ülések, a mosdó és a "pilótafülke" is láthatók, ezek mind olyan látványt nyújtanak, mintha egy űreszközön, de legalábbis valamely menő légitársaság drága járatán utazna az ember, nem pedig vonaton.

A fejlett vonatot mágneses mező hajtja előre, így nincsenek kerekei. Fejlesztését 2016 novemberében jelentette be a kínai China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC), néhány napja pedig arról érkeztek hírek, hogy a prototípus elkészült. Akkor azonban még "csak" néhány képet lehetett látni a különleges szerelvényről.

Egyébként rendkívül gyors járműről van szó, végsébessége ugyanis 600 km/óra lesz, amivel egy másik kínai, illetve japán fejlesztést is túlszárnyalhatnak a mérnökök. A sebességi rekordot ez utóbbi tartja (585 km/óra), a készülő új vonat azonban ennél is gyorsabban repítheti az utasokat egyik városból a másikba.

A gyártás még nem kezdődött el, de ha a szakemberek mindent rendben találnak, úgy már az sincs messze: a hírek szerint 2021-től kezdenének neki.