Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Kilencven százalékos rezsitámogatás kapnak, ahol átszámolva kétmillió forint az átlagbér

Kilencven százalékos rezsitámogatás kapnak, ahol átszámolva kétmillió forint az átlagbér

telex.hu

Bizonyos szint felett az áramfogyasztási költségek 90 százalékát fedezi.

 

A norvég kormány pénteken bejelentette, hogy majdnem 10 milliárd norvég koronás (397 milliárd forintos) rezsitámogatási alapot hoz létre a Statnett norvég állami áramszolgáltató bevételéből. Az intézkedés célja az, hogy megakadályozza a növekvő villanyáramdíjak miatt a háztartások és vállalatok áramköltségeinek emelkedését – írja az MTI.

Az elektromos áram díja rekordmagasságokba emelkedett Dél-Norvégiában 2022-ben a szárnyaló európai földgázárak és elektromosáram-díjak, valamint a száraz, aszályos év miatt, amely elapasztotta a tározók vízszintjét a vízenergiára épülő dél-norvég térségben az MTI tudósítása szerint. A Statista.com oldal szerint az átlagos norvég nagykereskedelmi áramár júliusban 128,94 euró/MWh volt (az adataik szerint a júliusi átlagos magyar nagykereskedelmi áramár ennek több mint másfélszeresére, 204,87 euró/MWh-ra rúgott). Igaz, a háztartási áramár a norvégoknál a második negyedévben átszámolva 82,71 forint/kWh volt, míg nálunk a nem támogatott áramár is csak 71 forint/kWh.

A magas norvégiai áramdíjak nehéz helyzetbe hozták a helyi villamoshálózatokat üzemeltető cégeket is, amelyek piaci áron kénytelenek beszerezni az üzemeltetés során természetes módon kieső árammennyiséget, és arra figyelmeztettek: a fogyasztókra kell hárítaniuk a szolgáltatási díjak emelkedéséből fakadó többletköltséget.

A norvég kormány bejelentette: az országos, távolsági hálózatot és a határokon átnyúló vezetékeket üzemeltető Statnett különleges bevételét csoportosítja át, hogy fedezni tudja a kieső árammennyiség megvásárlása miatti pluszköltségeket. A norvég állam már december óta támogatja a háztartások elektromosáram-fogyasztását,

mostantól pedig bizonyos szint felett az áramfogyasztási költségek 90 százalékát fedezi.

A mostani támogatási rendszer legalább 2023 márciusáig marad érvényben, és az utolsó becslések szerint 34,8 milliárd norvég koronába (1382 milliárd forintba) fog kerülni a norvég államnak. Norvégiában egyébként tavaly a bruttó átlagbér havi 50 790 korona volt, ami aktuális árfolyamon átváltva bő 2 millió forintnak felel meg.

A Statnett augusztusban bejelentette, hogy 2023 végéig elengedi a hálózati díj megfizetését fogyasztóinak, amelyek többnyire nagy iparvállalatok és helyi hálózatokat üzemeltető cégek, írja az MTI.