MENÜ
2020. árpilis 5.
Vince
Kilencven évesen új műsorokon dolgozik

Kilencven évesen új műsorokon dolgozik

http://hvg.hu/

A legendás természetfilmes május 8-án ünnepelte kilencvenedik születésnapját.

A legendás természetfilmes, akit 1985-ben lovaggá ütöttek, és nem egyszer nevezik Nagy-Britannia nemzeti kincsének, május 8-án ünnepli kilencvenedik születésnapját. Sir David Attenborough lelkesedése és szellemi frissessége máig töretlen: most is új műsorok tervén dolgozik.

Sir David Attenborough 1926. május 8-án született az Egyesült Királyságban, 1947-ben végzett a Cambridge-i Egyetemen, majd katonai szolgálatának letöltése után szerződött a BBC-hez. Eleinte politikai tudósításokat készített, vallási műsort vezetett, de producerként is tevékenykedett egy népzenei sorozatban. Az első műsora a Zoo Quest című ismeretterjesztő sorozat volt.

A BBC természettudományi osztálya 1957-ben alakult, de Attenborough-t eleinte nem lelkesítette az ötlet, hogy csatlakozzon, mert a részleg Bristolban működött, ő pedig szeretett volna Londonban maradni. Ekkor megalapította az utazási és felfedezési osztályt, 1965-re pedig már az egész BBC2-t rábízták. A csatorna vezetőjeként az ő nevéhez fűződik az első színes televíziós produkció bemutatása Nagy-Britanniában.

1969-ben már a BBC programigazgatójaként adott zöld utat a nagysikerű Monty Python-féle Repülő Cirkusz indulásának. Miután megunta a városi, irodai életet, 1973-ban felmondott, és beindította természetfilmes karrierjét. Első híressé vált sorozata az 1979-es Élet a Földön volt, amit Az élő bolygó, Az élet megpróbáltatásai, legutóbb pedig Az élet története követett.

Az Élet a növények között egyik része miatt Magyarországon is járt: a tiszavirágzásról is forgatott.

Az élő legenda a mai napig sem ment nyugdíjba: tavaly A természet csodái című szériában szerepelt, majd a The Hunt című sorozatban közreműködött narrátorként, idén pedig az Attenborough and the Giant Dinosaur-t és a Zoo Quest in Colour című sorozatokban dolgozott. A tervek szerint készül a Planet Earth II: a tervek szerint ennek a természetfilmes sorozatnak is ő lesz a narrátora.