MENÜ
2020. október 22.
Előd
Kilenc milliárd a modern, biztonságos technológiára

Kilenc milliárd a modern, biztonságos technológiára

Takács Zsuzsa • fotó: E.R.Ö.V.Víziközmű Zrt.

Az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. nagy gondot fordított a szolgáltatási területén a folyamatos fejlesztések megvalósítására.

Olcsó, egészséges és mindig kéznél van: „Csapvíz, bármikor megengedhető” – így szól a szlogen.  A közműszolgáltató összesen 51 településen biztosítja az ivóvizet, és kampányával a csapvíz fogyasztására buzdít. Ehhez azonban megfelelően karbantartott ivóvíz-rendszer, modern szűrési és tisztítási technológia, biztonságos kutak szükségesek. Az összességében mintegy 9 milliárd értékű beruházási-fejlesztési programról kérdeztük KATONA FERENC műszaki vezérigazgató-helyettest.

– Tolna megyét tekintve kiemelt jelentőségű beruházási program volt a Dél-Tolna Aqua Projekt – mondta Katona Ferenc. – Ennek keretében a korábban külön-külön vízművekből álló korszerűtlen ivóvízrendszereket két nagyobb egymással szükség szerint összekapcsolható önálló kistérségi ivóvízrendszerré alakítottuk át.
– Melyik ez a két kistérségi rendszer, és milyen technológiai megoldások váltak szükségessé?
– Mindkét rendszer esetében elmondható, hogy a biztonságos vízellátás érdekében egy-egy vízműkút fúrása volt indokolt. A Bátaszék-Alsónyék-Pörböly-Báta kistérségben a vas-mangán eltávolítást követően fertőtlenítéssel kezeljük a hálózatba kibocsátott vizet. A másik kistérség: Decs-Sárpilis-Őcsény-Várdomb-Szálka kistérségi ivóvízellátó rendszer, melyben a vas-mangán eltávolításon kívül vegyszeres ammónium mentesítéssel tisztítjuk a kibocsátott vizet. A Dél-Tolna Aqua Projekt keretében összesen 1,452 milliárd forintból valósult meg a fejlesztés.
– Jutott erő és pénz a többi településre is?
– Igen, Szakályban új vízműkút fúrása volt indokolt a biztonságos vízellátás érdekében. A kutakból termelt víz egészségügyi határérték felett tartalmaz metán gázt és ammóniát, ezért a tisztítási technológia gáztalanításra és biológiai ammóniamentesítésre épül. Mucsiban, Regölyben, Kajdacs, Medina, Szedres, Fadd-Fadd-Dombori településeken szintén helyi viszonyokra kidolgozott beruházási program valósult meg. A legkisebb falvak is forráshoz jutottak, így Szárazd-Keszőhidegkút-Udvari rendszerére 301 millió forint fordítottak.
– Mire gondol akkor, amikor a speciális fejlesztési programot említi?
– Helyi jellemzők alapján készült a műszaki, szakmai terv és kivitelezés. Szárazd-Keszőhidegkúton, vagy éppen Kajdacson említhetem, hogy a tisztítási technológiában az arzén eltávolítását is megoldjuk, másutt, például Medinán, Szedresben, Szakályban a metán gáz okoz gondot, a gáztalanítást is tartalmazza a tisztítás folyamata. A legtöbb helyen szükség volt új kutak fúrására, de említhetem Re-gölyt, vagy Faddot és Fadd-Domborit, ezeken a településeken nem volt erre szükség, mert a meglévő kutak elegendő mennyiségű nyersvizet biztosítanak.
– Szekszárd, nagyságrendjében és problémájában is, kiemelkedik a települések sorából. Mennyit és mire fordítottak a tiszta, egészséges ivóvíz biztosítása, a rendszer modernizálása érdekében?
– Szekszárd város ivóvízellátását új vízbázisra telepítjük, a projekt 6 milliárd forintba kerül és szintén EU-s forrásokból, valamint kormányzati támogatásból valósul meg. A korábbi vízbázis felszámolását követően nyolc darab parti szűrésű ivóvíz-kutat létesítettünk a Duna mentén. A tisztítástechnológia ózon oxidációval biztosítja a nyersvízben található oldott állapotú vas-, mangán ionok eltávolítását, majd a derítést, szűrést követően az előtisztított vízből vegyszer hozzáadagolásával távolítjuk el az ammóniumot. Végül utófertőtlenítés következik, így jut el távvezetéken keresztül a szekszárdi fogyasztókhoz.
– A friss ivóvíz útja, amíg a poharunkba kerül. Fontos szempont a biztonság és a szakszerűség.
– Valamennyi település esetében elmondható, hogy a rendszer számítógép-vezérelt, közvetlen összeköttetésben van a diszpécserközponttal, bármikor beavatkozhatunk, ha szükséges. Fontos, hogy tudják a fogyasztók, hogy egészséges, friss, csapvizet isznak. A technológiai fejlesztések, beruházások ezt alapozzák meg.