Tam_Bau
MENÜ
2018. december 15.
Valér
Ki mondja meg, hogy konténerből épült?

Ki mondja meg, hogy konténerből épült?

sokszinuvidek.24.hu

Itthon még szokatlan, pedig az alábbi fotók is igazolják, konténerházban is lehet jó élet.

„Miért pont konténer?, .. honnan jött az ötlet?” – a hír hallatán felmerülhetnek bennünk ezek a kérdések, de talán a legérdekfeszítőbb az, hogy: „Miért pont egy hotel telkén?”  A lakás megálmodója, Somogyi Dániel, mint honlapjukon is olvasható:

2010 óta álmodozunk konténerházak építéséről, ami mára valósággá vált. Csendben alkottunk, barkácsoltunk mígnem kitanulva a konténerház építés csínját-bínját kinövesztettük a földből első házunkat a festői Noszvajon.

A 35 tonna teherbírású szállító konténereket alapvetően azon célokra találták ki, hogy strapabíróak legyenek, bírják a vizet, s masszívan álljanak, akár 10 emelet magasságban is. A konténer ezúttal nem szállítás, hanem kényelem céljára jött létre, s annak érdekében, hogy eleget tegyen ennek, némi speciális változtatást igényelt. A trapézlemez oldalfalából rengeteg nyílászárónak való helyet vágtak ki, ezért kellett egy extra ”támgerenda” a monstrum alá, hogy ne veszítsen stabilitásából, plusz még acélgerendákkal is megtámasztották, hogy még nagyobb biztonságot nyújtson az ”apartmanozók” számára.

Milyen költségeket igényel egy ilyen ház felhúzása?

A konténerválasztás kapcsán elmondható, hogy a választék gazdag. A kontinensek közti szállítmányozásra használt konténerek kereskedelmével itthon sok cég foglalkozik. A konténerek között, melyek Magyarországon végzik pályafutásukat, különböző típusok vannak, köztük alacsonyak és magasak. Házépítésre a 40 lábas (kb. 30 m2) 2,9 méter magas alkalmas, abból egy 2,6 méter belterű épület jön ki. Újkorában egy ilyen szerkezet 2 millió Ft, használtan 6-800 000 Ft között áll meg. -olvashatjuk az otthonok és megoldások oldalán.

Egy hasonló – közel 60 négyzetméteres – konténerházat nagyjából tíz millió forintból lehet megépíttetni – persze ez attól is függ, hogy milyen anyagok kerülnek bele. Ami a szigetelését illeti, eddig 25 cm szigetelés van a házon, légkondicionáló berendezés egyenlőre még nem került bele, ugyanis jelenleg is tesztelés alatt áll a benső hőmérséklet. Az ablaküvegek három rétegűek, ami jól szigetel ugyan, de a hideg-meleg kérdés egyenlőre még a jövő zenéje.