Tam_Bau
MENÜ
2021. árpilis 17.
Rudolf
Ki kapja meg a nemzeti kézbe került lakásokat?

Ki kapja meg a nemzeti kézbe került lakásokat?

444.hu • fotó: origo.hu

Semjén beadott egy törvénymódosítást, ami alapján lehet, hogy bárki kaphatna eszközkezelős lakásokat.

A Magyar Nemzet ír arról, hogy komoly változás történhet a Nemzeti Eszközkezelőhöz (NET) került ingatlanok kezelésében, ha a parlament elfogadja azt a törvényjavaslatot, amit Semjén Zsolt nyújtott be. 

Jelenleg úgy szólnak a szabályok, hogy az eszközkezelő csak akkor értékesítheti a tulajdonába került, megüresedett lakásokat, ha azt nyilván pályázaton vagy a NAV elektronikus árverési felületén hirdeti meg.
A Semjén által benyújtott módosítás szerint viszont többet nem lenne szükség nyilvános árverésre az értékesítéshez, a módosítás ehelyett azt írná elő, hogy az eszközkezelő a megüresedett ingatlanokat a „közcélú hasznosítás érdekében” a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) adja át. Ezzel részlegesen meg is szűnne a vagyonkezeléssel kapcsolatos szerződés.
A lap az azénpénzem.hu szakportál cikke alapján ír arról, nem világos, mit jelent a közcélú hasznosítás kifejezés, ahogy az sem derül ki, hogy mit takar pontosan a vagyonkezeléssel kapcsolatos szerződés részleges megszűnése. Az elemzés szerint ez akár azt is jelentheti, hogy megszűnne a NET bérlőkijelölési jogosítványa, és az MNV annak adhatná oda a lakást, akinek akarná.
Ez a jelenlegi helyzethez képest komoly visszalépést jelentene, hiszen ma az eszközkezelővel lakásbérleti viszonyban állók, illetve a szociálisan rászorulók pályázhatnak az üresen álló NET-es lakások bérlési jogára.
A másik változtatás lényege, hogy az eszközkezelő nyilvános pályázat nélkül értékesítheti az ingatlant a hiteladós, a zálogkötelezett, vagyis az esetek jó részében a bajba került hitelfelvevő számára a visszavásárlás lehetőségének felajánlásával.