MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Kevésbé károsítják a környezetet a dízelek?

Kevésbé károsítják a környezetet a dízelek?

autopro.hu

Az elektromos autók károsabbak a környezetre, mint a dízelek?

Az elektromos autók a hagyományos hajtásúakkal szemben kevésbé ártalmasak a környezetre. A müncheni Ifo-intézet ezt azonban megcáfolja.

Az e-kocsik akár 28%-kal több kárt okoznak a környezetnek, mint a dízeles társaik. A közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentés összehasonlítja egy Tesla Model 3 és egy hasonló méretekkel rendelkező, dízelmotorral ellátott Mercedes C 220d gyártásának és üzemeltetésének szén-dioxid-kibocsátását, és arra az eredményre jutott, hogy a hagyományos meghajtás kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki.

A Hans-Werner Sinn közgazdász által vezetett szakértői csoport a Mercedes közlekedésből származó károsanyag-kibocsátásának együttes emisszió értékét 141 gramm per kilométer mennyiségre mérte. Az elektromos Tesla ezzel szemben 156-181 grammal jelentősen több szén-dioxidot bocsát ki kilométerenként, figyelembe véve a 75 kWh-s akkuk gyártásánál és az elektromos áram előállításánál fellépő emissziót is.

A tudósok ebből kifolyólag tévedésnek nevezték, hogy az elektromos autók károsanyag-kibocsátás mentesek lennének. Az akkumulátor által hajtott autók az elkövetkező néhány évben nehezen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy hozzájáruljanak a németek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez. Ehelyett a szakértők szerint a földgázzal, és bio-metánnal hajtott járművek lesznek a jó alternatívák.

Az Ifo-tanulmány az elektromobilitás károsságáról szóló, részben indulatos párbeszédnél tovább mutat, ez azonban nem könnyen befejezhető. Az efféle hajtást javaslókat szinte lehetetlen meggyőzni, így fennáll a kérdés, hogy más összehasonlítandó párok kiválasztásakor nem billenne-e el a mérleg az e-autók javára. Vagyis, ha egy meghajtásában és fogyasztásában is erősebb dízel, a C-osztály a Teslával szemben is nyert, lehet, hogy a kisebb, kompakt autóknál más lehet a helyzet. A jelenlegi eredmény azonban az, hogy a Model 3-as Tesla nem környezetkímélő, így a tanulmány szerint nem kell feltétlenül bedőlni az elektromobilitást pártolóknak.