Tam_Bau
MENÜ
2021. január 22.
Vince, Artúr
Kérdések a ködlámpáról

Kérdések a ködlámpáról

szeretlekmagyarorszag.hu

A KRESZ nem ad egyértelmű tájékoztatást, a rendőrök viszont büntethetnek..

Ősz végén, tél elején egyre többször van köd: a látási viszonyok javításán a ködlámpa bekapcsolásával segíthetünk. A ködlámpát a legmodernebb autókban is kézzel kell bekapcsolni, és ha ezt rosszkor tesszük, az sokba kerülhet.

Ha a látási viszonyok nem indokolják a ködlámpák használatát, akkor a rendőrök akár 30 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak a bekapcsolt ködlámpával közlekedőkre.

Csak abban az esetben szabad bekapcsolni a ködlámpát, ha arra a látási viszonyok romlása miatt ténylegesen szükség van - írja a hvg.hu.

A KRESZ-ben mindössze annyi áll: "Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják."

Elvileg semmi sem tiltja a ködlámpa lakott területen belül történő használatát sem, ezt azonban érdemes inkább elkerülni.

Sűrű ködben a távolsági fényszórót nem érdemes használni, ilyenkor a tompított fényszóró és a ködlámpa együttes használata ajánlott. Ha mögénk érkezik egy autós, akkor a hátsó ködlámpát illik lekapcsolni, hogy azzal hosszú távon ne zavarjuk a mögöttünk haladót. Ha pedig mi érünk utol valakit, akkor nyugodtan lekapcsolhatjuk az első ködlámpát, hogy azzal ugyancsak ne zavarjuk az előttünk haladót - írja a hvg.hu.