Tam_Bau
MENÜ
2020. augusztus 4.
Domonkos, Dominika
Kemény büntetés, ha elvakítják a szembejövő autóst

Kemény büntetés, ha elvakítják a szembejövő autóst

http://hvg.hu/

Ha valaki indokolatlanul használja a távolsági fényszórót, és a rendőrök rajtakapják, kemény büntetésre számíthat.

Valószínűleg nincs olyan autós, aki ne találkozott volna legalább egyszer olyan sofőrrel, aki "elfelejtette" lekapcsolni a távolsági fényszórót az autóján. Jobb esetben segít a dolgon, ha rávillog az ember a másikra, rosszabb esetben viszont egy cseppet sem törődik azzal a szemből érkező autós, mennyire vakítja el a másik sofőrt. Kínában viszont nem érdemes megkockáztatni ilyesmit, a rendőrök ugyanis nagyon keményen büntetnek érte. És itt most nem a pénzbírságra kell gondolni.

A sencseni rendőrség a kínai közösségi oldalra, a Weibóra posztolt fotókat arról, hogyan regulázzák meg a szabálytalankodó autósokat. A képeken (amiket egyébként néhány óra alatt közel 100 ezren lájkoltak és legalább ennyien meg is osztottak) az látszik, ahogy a sofőröket az autó elé ültetik egy székre – miközben bekapcsolják a távolsági fényszórót. A rendőrök beszámolója szerint a büntetési tétel nagyjából 12 ezer forintnak megfelelő jüan, emellett pedig 60 másodpercet így kell eltölteniük az autósoknak.

Hasonló kezdeményezése már volt a rendőröknek 2014-ben, azonban (érthető módon) rengetegen kritizálták az eljárást. Most mégis újra elővették, ezúttal viszont valamiért pozitív fogadtatása volt a hírnek. A BBC a kínai Sina nevű híroldalra hivatkozva azt írja, egy közvélemény-kutatás szerint az emberek 90 százaléka egyetért a büntetéssel. Vannak azonban olyanok is, akik ellenzik ezt a fajta bánásmódot, mondván, a reflektor súlyosan károsíthatja a látást, emellett az eljárás sérti az emberi jogokat is.