MENÜ
2018. december 10.
Judit
Kedvezőtlen a magyar emberek egészségügyi állapota

Kedvezőtlen a magyar emberek egészségügyi állapota

magyaridok.hu • fotó: life.hu

Csökkentenék a keringési betegségek előfordulását.

A sport és az egészséges táplálkozás népszerűsítését, a dohányzás visszaszorítását, illetve a cukor- és a szívbetegek hatékonyabb gondozását, valamint a szívinfarktusos és a stroke-os betegek minél gyorsabb ellátását tűzte ki célul a keringési betegségek megelőzését célzó komplex program, amelyet december végén fogadott el a kormány.

Bár az elmúlt években érdemben nőtt hazánkban a várható élettartam – 2001-hez képest a férfiaknál több mint öt, a nőknél három és fél évvel –, a statisztikák azt mutatják, hogy a lakosság egészségi állapota továbbra is kedvezőtlen képet mutat, és jelentősen elmarad az ország gazdasági helyzete alapján várhatótól.

A magyarok emiatt továbbra is rövidebb, valamint rosszabb minőségű életre számíthatnak nemcsak az Európai Uniót alapító 15 államhoz (EU15), hanem a visegrádi országokhoz képest is.

A legtöbb haláleset továbbra is szív- és érrendszeri betegségekre vezethető vissza, annak ellenére, hogy a szívinfarktusos betegek ellátásának javulásával a keringési elégtelenségből adódó halálozás az elmúlt húsz évben jelentősen csökkent Magyarországon.

A százezer lakosra eső halálozás még mindig több mint kétszerese az EU15 átlagának. Ezért is támogatta a kormány azt a komplex beavatkozáscsomagot, amelynek megvalósítása segítheti a keringési megbetegedések visszaszorítását Magyarországon.

Mivel a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve halálozások legfontosabb kockázati tényezői a magas vérnyomás, a cukorbaj, a zsíranyagcsere-betegség, valamint az ezeket előidéző elhízás, dohányzás, alkoholizmus, egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód, a keringési betegségek megelőzését célzó, nemrég elfogadott komplex program is ezekre koncentrál.


A legtöbb haláleset a szív- és érrendszeri elváltozásokra vezethető vissza

Elsőként egy országos szabadidős testmozgásprogram megvalósítását tűzve ki célul, hogy lehetőleg minél többen mozogjanak rendszeresen. A részletek kidolgozása a 2012–14 között létrehozott egészségfejlesztési irodák, valamint a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport-szövetség feladata lenne, de biztosítanák azt is, hogy országosan mindenütt elérhetők legyenek „tárt kapus” sportlétesítmények a lakosság részére is.

Az egészséges táplálkozás elterjesztését továbbra is a közétkeztetési rendelet következetes végigvitelével kívánják elérni, döntően az iskolákban, a dohányzás visszaszorítása érdekében pedig úgynevezett leszokást segítő pontok létrehozását tervezik.

Az éppen akut szívinfarktust vagy stroke-ot elszenvedő betegeknél pedig egyrészt a kardiológiai és neuroló­giai szakellátás további fejlesztését tervezik, másrészt olyan lakossági felvilágosító kampányokat, amelyek segítenek a beteg ellátásáig eltelt idő rövidítésében.

Több jut népegészségügyre

Míg tavaly az alapellátás és a népegészségügy fejlesztésére összesen 4,5 milliárd forint volt elkülönítve a költségvetésben, idén csak ez utóbbira 7,9 milliárd forint jut. A tavalyi büdzsében 2,8 milliárd, az ideiben pedig 9,6 milliárd forintot különítettek el a lakosság egészségi állapotának javításáért indított szűrőprogramokra. A szűrővizsgálatok egy részére európai uniós forrás is rendelkezésre áll: 2017-ben ez 1,7 milliárd, 2018-ban 675,3 millió forint volt. A keringési betegségek megelőzését célzó projektre 2017–2018-ban 3,9 milliárd forintot költenének.