Tam_Bau
MENÜ
2020. június 3.
Klotild
Katlanhangulat és kitaszítottság: az MTK-stadion tervezője indokolt

Katlanhangulat és kitaszítottság: az MTK-stadion tervezője indokolt

index.hu

Az arénahangulat és a kitaszítottság érzés elkerülése volt a cél.

Bordás Péter, az MTK új stadionjának tervezője a Digi Sport Reggeli Startjában beszélt arról, hogy miért nincsenek lelátók a pálya két végén, miért került fal oda. Az új MTK-stadionról már többször is írtunk, a legnagyobb kérdés az lett, hogy miért csak két lelátó kapott helyet a létesítményben.

Bordás azt mondta, hogy stadion elforgatása és a szabványok miatt be voltak szorítva, de ez nem feltétlen volt hátrány. A beszorított állapotot a katlanhangulat kialakítására akarták kihasználni. Ha minden szabályt be akartak tartani, akkor csak az egyik kapu mögött épülhetett volna lelátó, de az is maximum két-háromsoros lehetett volna. Ezt azonban nem vállalták fel, mert a rövid oldalon nem alakult volna ki a tömegérzet, kitaszítottság érzete lehetett volna ott ülőknek.
A falnak az akusztika szempontjából is fontos szerepe van, a tervező elmondta, azzal tudnak minél nagyobb zsongást elérni, nem szökik ki a hang a stadionból.
Bordás állítása szerint nem vizsgálta meg a többi pályázó tervét – a többség négylelátós terveket készített – , de a korábbi stadiontervezési munkáik alapján kijelentette, hogy csak a kétlelátós verzió jöhetett szóba.