MENÜ
2019. július 24.
Kinga, Kincső
Kapzsisági adót vetnek ki a bankokra

Kapzsisági adót vetnek ki a bankokra

444.hu

A bukaresti kormány úgynevezett kapzsisági illetéket akar kivetni jövő évtől a romániai bankokra.

A tárcavezető több mint egy órás sajtótájékoztatón vázolta a sürgősségi kormányrendelettel rövidesen bevezetendő adóügyi (a biztosítási, energetikai és bankpiacot is érintő) intézkedéseket és a kormány egyéb gazdaságpolitikai terveit.

Teodorovici szerint a „kapzsisági illetéket” azoknak a pénzintézeteknek kell majd fizetniük, amik 1,5 százalékot meghaladó bankközi hitelkamatlábat (ROBOR) alkalmaznak. Az illeték a bank aktíváinak 0,2 százalékától indul és a ROBOR jelenlegi, 3 százalékot meghaladó szintjénél már eléri a 0,9 százalékot.

A miniszter szerint az intézkedés az állampolgárok érdekeit védi. Magyarázatképpen felhívta a figyelmet arra, hogy a bankok előszeretettel fektetik biztonságos államkötvényekbe a pénzüket, mintsem a reálgazdaságot finanszírozzák, így a romániai cégek szerinte drágábban jutnak hitelekhez, mint a külföldi versenytársaik. A magánszemélyeknek folyósított hiteleknél a bankok 8 százalék körüli kamatot alkalmaznak, míg a betétekre alig 2 százalék körüli kamatot fizetnek – példázta a bankok „kapzsiságát” a miniszter.

Teodorovici a kormány további szándékai között említette, hogy jövő évtől kezdve megawattóránként 68 lejben (4730 forint) szabják meg a lakossági és ipari gázár felső határát. A kötelező magánnyugdíjalapok esetében lehetővé akarják tenni, hogy a befizető a nyugdíjkorhatár elérése előtt (de legalább 5 éves nyugdíjalapi tagság után) 2 százalékos illetékfizetési kötelezettség terhe mellett kivehesse a pénzét az alapból.

Romániában idén januártól a munkavállalók bruttó bérének az eddigi 5,1 százalék helyett már csak 3,75 százalékát irányítják a magánnyugdíjalapot kezelő biztosítókhoz.

A pénzügyminiszter által vázolt intézkedéseket sürgősségi kormányrendelettel akarja életbe léptetni a román kormány.