MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Kamerák válthatják fel a visszapillantó tükröket

Kamerák válthatják fel a visszapillantó tükröket

autopro.hu

A tükrök helyett csúcstechnológiás kamerákat és képernyőket telepítenének a járművekbe.

Amerikában hamarosan tükrök nélkül is közlekedhetnek a sofőrök, amennyiben a biztonsági szakértők elfogadják, hogy ezentúl kamerák figyeljék a járművek holtpontjait. A tükrök helyett csúcstechnológiás kamerákat és képernyőket telepítenének a járművekbe.

A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Igazgatóság egy nyilatkozatában azt mondta, hogy az ipar és a közvélemény segítségét kéri, hogy engedélyezzék-e az úgynevezett kameramegfigyelő rendszereket a visszapillantó és oldalsó tükrök felváltására.

Már voltak korábbi próbálkozások

A Tesla és a Gépjárműgyártók Szövetsége 2014-ben még petíciót is nyújtott be, hogy engedélyezzék a kamerák használatát a hagyományos tükrök helyett. Az indítványban arra hivatkoztak, hogy az aerodinamikai ellenállás csökkentésével az üzemanyag-fogyasztás is jelentősen javulna, valamint jobb láthatóságot biztosítanának a kamerák.

A Lexus már tavaly bevezette a technológiát Japánban, az ES szedánon. Most a járművezetők visszajelzéseit várják a technológia hatékonyságáról – írja az Automotive News.

Évek óta tesztelik a technológiát

A hatóság már évek óta vizsgálja a kamerafigyelő rendszereket, amelyek a szakértők szerint új biztonsági kockázatokat is felvethetnek. Egy ötéves kutatás például kimutatta, hogy a tehergépjárművekre szerelt kamerák kijelzője túl fényes volt, ez a sofőröket akadályozta a látásban.

Egy 2017-es tesztelési folyamat alapján a kamerák legtöbb szituációban használhatók, és azt is megállapították, hogy alkonyatkor és pirkadatkor tisztább képet biztosítottak a sofőrnek, mint a hagyományos tükrök. Ezen kívül lehetséges hibákat is találtak – az éjszaka túl fényes kijelzőket, és az esőcseppektől elhomályosított képeket és kameralencséket.

Hosszú folyamat a technológia engedélyezése

A közlekedésbiztonsági igazgatóság most egy külső felmérést indít, ennek segítségével próbálják eldönteni, hogy biztonságos-e a rendszer, valamint javaslattételre is van lehetőség. A biztonsági előírások megváltoztatása azonban még évekig is eltarthat.