MENÜ
2018. július 20.
Illés
Jósolják a bűnt: Kínában algoritmus szúrná ki, hogy ki készül éppen elkövetni valamit

Jósolják a bűnt: Kínában algoritmus szúrná ki, hogy ki készül éppen elkövetni valamit

hvg.hu

Kínában azon dolgoznak, hogy a térfigyelő kamerák még a bűn elkövetése előtt "leleplezzék" a gyanúsítottakat.

A Különvélemény című film 2054-ben játszódott, ekkor a washingtoni rendőrség prekogjai előre látták a gyilkosságokat, így azok meg sem történtek. Most 2017-et írunk, de Kína már haladna a Steven Spielberg filmjében látott bűnmegelőzés felé: a Financial Times beszámolója szerint a Cloud Walk hasonló mesterséges intelligenciát fejleszt a kínai rendőrségnek.

Kínában jelenleg 176 millió térfigyelő kamera van, ami drasztikusan nőni fog, mivel az ország 2030-ig 150 milliárd dollárt szán a mesterséges intelligenciák fejlesztésére, ennek része ez a projekt is. A kamerák képét egy viselkedés- és mozgáselemző rendszerrel kapcsolnák össze, ami kiszúrná a tömegből a gyanús alakokat.

Mindezt egy rakás adattal össze tudják vetni, ezt egy példával érzékeltették: ha valaki zavartan viselkedik, valamint rövid időn belül vesz késeket, kalapácsot és zsákot, rögtön gyanússá válik a rendszer számára.

Abba persze ne menjünk bele, hogy ez milyen súlyos etikai kérdéseket vet fel, és arról sem szól a fáma, hogy meddig kell elmennie valakinek, hogy el nem követett vétségért őrizetbe vegyék.