MENÜ
2021. árpilis 21.
Konrád
Jönnek az önvezető kamionok

Jönnek az önvezető kamionok

hvg.hu

Tévedés lenne azt hinni, hogy a közeljövőben csak a személyautók válnak önvezető járművekké.

A jelenleg forgalomban lévő autók közül a fejlettebb és egyben persze drágább példányokban már elérhetők bizonyos önvezető funkciók, melyek egyelőre még messze vannak attól, hogy 100 százalékos mértékben rájuk tudjuk bízni a vezetést. Az iparág azonban egyértelműen ebben az irányban mozdul el, és néhány éven belül felbukkanhatnak az első olyan önvezető autók, melyekben már komány és pédálok sem lesznek.

A személyautók mellett a teherautók és a nagy kamionok is képesek lesznek önvezetésre, és ez olyannyira nem sci-fi, hogy az Amazon már most rendelkezik egy olyan fejlesztőcsapattal, melynek tagjai erre az új szakterületre fókuszálnak. Az automatizált működésű teherszállító járművek az Amazon tervei szerint a vállalat egyes raktárai között teljesítenek majd szolgálatot, vagyis a termékek házhozszállítását továbbra is emberi segítséggel képzelik el. Legalábbis egyelőre.

Az Amazon ezenkívül a drónoknak is komoly szerepet szán, hiszen ezek az automatizált működésű apró légijárművek remek szolgálatot tehetnek kisebb tárgyak 25 kilométeren belüli házhozszállításában.