MENÜ
2021. február 25.
Géza
Jogi lépéseket tervez az egyetem

Jogi lépéseket tervez az egyetem

24.hu

Abszolút ellenzik a köztársasági elnök jóváhagyását a CEU-ellenes törvényhez.

Jogi eszközökkel fog élni a Közép-európai Egyetem (CEU), miután Áder János államfő aláírta a felsőoktatási törvény módosítását hétfőn – közölte az egyetem késő este. Ellenzik Áder lépését és arra hivatkoznak, hogy a törvény elfogadását nem előzte meg egyeztetés, ez pedig

sérti a a demokratikus államokban elfogadott törvényalkotási eljárás alapvető elemeit.
A törvény nyilvánvalóan diszkriminatív szerintük, és célja a CEU ellehetetlenítése, holott az egyetem évekig a magyar hatóságok jóváhagyásával aditt amerikai akkreditációjú mester- és doktori fokozatokat. Hozzáteszik:

A törvény olyan büntető jellegű határidőket szab, amelyeknek lehetetlen megfelelni.
Szerintük a törvény “előre megfontolt politikai támadás” egy olyan intézmény ellen, ami a közélet szerves része. Idézik Ádert, aki a kölcsönös jó szándékra és a tárgyalások megkezdésére szólít fel, márpedig a CEU eddig is tárgyalni akart a kormánnyal, de rendre visszautasították. Ha a kormány valódi megoldást keres, jelét is kellene adnia az államfő által. Végül Michael Ignatieffet, a CEU rektorát idézik:

Ahogy korábban is jeleztem, a CEU készen áll arra, hogy tárgyaljon a magyar kormánnyal, és olyan megoldást keressen, amely lehetővé teszi, hogy a CEU Budapesten maradjon, ahol 25 éve működik. A tanszabadság azonban nem alku tárgya. Ez egy olyan alapelv, mely minden jövőbeni tárgyalás alapját kell, hogy képezze.
A történtek miatt nemcsak az egyetem háborodott fel, de sok ember is, akik spontán felvonultak a köztársasági elnöki hivatalhoz, a Sándor-palotához, a Várba.