MENÜ
2019. június 20.
Rafael
Jó diótermés ígérkezik

Jó diótermés ígérkezik

infostart.hu

Nem lesz gond az egyik legértékesebb gyümölcsünkkel.

Már javában tart a dió betakarítása Magyarországon. Átlagos mennyiségre és megfelelő minőségre számít a FruitVeb Magyar Zöldség-, Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.
Egy átlagos évben Magyarországon nyolc-kilenc ezer tonna dió terem mostanában, ez a mennyiség az idén is várhatóan meglesz, de még javában tart a dióbetakarítás - mondta az InfoRádióban Hunyadi István, a FruitVeb Magyar Zöldség-, Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

Különféle technológiákkal próbálkoznak

Hunyadi István hozzátette, vannak olyan diótermesztők az országban, akik a korábbi extenzív technológiák mellett próbálnak diót termelni, és vannak olyan termelők, akik intenzívebb termesztéstechnológiákkal próbálkoznak.

Az előbbinél az ültetvényekben jellemzően nincs öntözés és a növényvédelmi kezeléseket sem tudják olyan hatékonyan kivitelezni, ezen kívül általában a minőség is gyengébb.

Ezzel szemben az intenzív technológiánál a megfelelő tápanyagutánpótlás, és a növényvédelmi kezelések is hatékonyabbak, jellemzően jobb minőségű diót lehet szüretelni.

A szakértő szerint ez árnyalja a képet, ráadásul Magyarországon sok a szórvány, az útmentén és az árterekben található diófákról begyűjtött termés mennyisége, amit a vidéken élők rendszeresen összegyűjtenek és leadják a felvásárlóknak.

Előrébb jár idén a természet

Igazán intenzív termelést Magyarországon ma nagyon kevesen folytatnak - 100 hektár alatt, nem is igazán lehet százalékban kifejezni. Van egy úgynevezett félintenzív kategória is, de a szakmai szervezet becslései szerint ez is csak pár százalék még - mondta a szakmai igazgató.

Hagyományosan október közepéig, végéig szokott elhúzódni a dió betakarítása, de idén valamivel előrébb jár a természet, úgyhogy október közepére a legtöbb termőhelyen befejezik a betakarítást. Az eddigi információk szerint a dió minőségével nem lesz probléma.

Hunyadi István szerint az idei diótermés, ha mennyiségben nem is, de minőségben megüti azt a szintet, amit a termelők és a fogyasztók elvárnak.