MENÜ
2021. március 4.
Kázmér
Jelentős túlsúllyal nehezebb elhelyezkedni

Jelentős túlsúllyal nehezebb elhelyezkedni

http://hvg.hu/

Ha valakinek a testtömegindexe 30 fölött van, akkor túlsúlyosnak számít.

Ha a 40-et is meghaladja, akkor a túlsúly már kórosnak minősül. Az átlagos testtömegindex 18,5-től 25-ig terjed.

A munkaadók nem szeretik a túlságosan telt alkalmazottakat. Különösen a szebbik nem van veszélyben. Mint például a 227 kilós Owens asszony Alabama államban (USA). A teltkarcsúnak is csak jóindulattal nevezhető hölgy gyerekekkel foglalkozna, ha tehetné. Jelentkezését el is fogadják, de mihelyt meglátják, máris kiderül: tulajdonképp nincs is szükség új munkaerőre.

Már vissza se hívnak
– panaszkodik a nő, hozzátéve, hogy el tudja látni a feladatait. Az Egyesült Államokban teljesen általános a diszkrimináció a túlsúlyos polgártársakkal szemben – állapítja meg a North Carolina egyetem kutatója. Bár hivatalosan minden diszkrimináció tilos, de a gyakorlatban óriási hátrányban vannak a kövér dolgozók, különösen a nők. Ez nemcsak esztétikai probléma. A munkaadók úgy gondolják, hogy a kórosan túlsúlyos emberek valójában szenvedélybetegek, akik nem képesek kontrollálni az evési kényszerüket. Vagyis fegyelmezetlen emberek, akik nem megfelelő munkatársak lehetnek. Nemcsak az elhelyezkedésnél gond a túlsúly, de a karrier építésénél is – írja a BBC. A kövéreket eleve hátrébb sorolják előléptetéskor. Később kapnak fizetésemelést, ha egyáltalán kapnak. Sok munkaadó úgy érzi: „a túlsúlyos munkatárs örüljön, hogy egyáltalán alkalmazom”.


Mindez azért tragikomikus Amerikában, mert a világon kevés olyan ország található, ahol ilyen sok a túlsúlyos ember. Európában a túlsúly nem akkora gond, de persze ott sem rajonganak a kövér munkatársakért a munkaadók. Az Európai Bíróság álláspontja az, hogy ha egy túlsúlyos ember el tudja látni a munkáját, akkor nem érheti diszkrimináció a munkahelyén. Csak hát kevés helyen mondják meg nyíltan, hogy azért rúgunk ki, mert túl kövér vagy.


Mit tanácsolnak az amerikai kutatók a túlsúlyosoknak? Azt, hogy vállalják a megjelenésüket. A gúnyolódókat kérdezzék meg: mi nem tetszik? Talán zavar a nagy fenekem? A bírálók ilyenkor általában elhallgatnak, mert gyakran maguk a nagy kritikusok is túlsúlygondokkal küszködnek. A kutatók végső soron mégiscsak azt tanácsolják a betegesen túlsúlyos polgártársaknak: igyekezzenek lefogyni. Nemcsak az egészségük érdekében, hanem azért is, mert a munkaerőpiacon könnyebben boldogulhatnak.
Érdekesnek találta cikkünket? Értékelje!