MENÜ
2019. július 24.
Kinga, Kincső
Jeget olvaszt és áramot fejleszt az okosút

Jeget olvaszt és áramot fejleszt az okosút

sokszinuvidek.24.hu

A 200 négyzetméteres szakasz egy négytagú család egy éves áramfogyasztását termeli ki.

Különleges projekt vette kezdetét Németországban. Köln közelében olyan napelemes utat adtak át, amely elnyeli a közlekedés zaját, áramot termel, és még a jeget is elolvasztja – olvasható a Piac és Profit cikkében. A különleges – 90 méter hosszú – útszakaszt 150 napelem fedi, ezek a teherautók terhelését is elbírják, átengedik a fényt, és nem csúsznak. A 200 négyzetméteres szakasz évi 16 000 kW óra áramot termel, ez egy négytagú család egyéves fogyasztása.

Gondoskodtak a biztonságról is: a modulok feszültsége csak 30 volt, ezért az emberekre és az állatokra sem jelentenek veszélyt. Külön érdekesség, hogy az út szerkezete még azt is lehetővé teszi, hogy a víz lemossa a szennyeződéseket, és megakadályozza az aquaplaningot, amikor nagy esőben kormányozhatatlanná válnak az autók.

Az ilyen utak építésének költségét az illetékesek nem árulták el, csak annyit: a négyzetméterenkénti 250 eurós ártól lehet a módszer gazdaságos. Ilyen utat elsőnek Hollandiában építettek. Létezik a technológia Kínában, de terveznek napelemes utakat Los Angelesben és a Szilícium-völgyben is.