Tam_Bau
MENÜ
2020. július 6.
Csaba
Járművezetés: egyszerűbb vizsga

Járművezetés: egyszerűbb vizsga

inforadio.hu

Új szabályok szerint vizsgáznak a tanulóvezetők jövő év januárjától.

A forgalmi vizsga egyszerűbb lesz - mondta a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese kiemelte, 2017. január 1-től néhány apróbb változás lép életbe.

„A forgalmi vizsga három fő részből áll, rögtön az elején arról kell meggyőződni, hogy a tanuló el tudja végezni azokat az ellenőrzéseket, amelyek egy napi elindulás előtt szükségesek, utána következik a forgalmi vezetés. Ekkor manőverezési feladatokat kell végrehajtania, ebben lesz változás” - mondta Érsek István.

Eddig kilenc ilyen előírt gyakorlat volt, amelyből négyet kellett kötelezően végrehajtania, január 1-től már csak kettőt – jelezte a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese.

Érsek István hozzátette: „a forgalmi vizsga picit egyszerűsödik. Nem a manőverezési feladatok helyszínének megkeresésére fordítja az időt a vizsgázó és az oktató, hanem ténylegesen a vezetésre tudnak fókuszálni.”

A Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese elmondta, a módosítást a szakmai fórumokon keresztül érkezett visszajelzések indokolták.

„Vannak olyan helyszínek és időpontok, amikor egy adott manőverhez szükséges helyszín megkereséséhez sokat kell közlekedni, hiszen tömöttek a parkolók, nincs szabad hely, ahol be tudnak parkolni a tanulók és ez elvitte a vizsga idejét” - fejtette ki Érsek István.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese hangsúlyozta, az oktatásban, a felkészítésben semmi változás nem lesz.

„Ugyanúgy meg kell tanítani a tanulókat a parkolásra, a megfordulásra” - mondta Érsek István.

A képzés színvonalának emelkedését mutatja a vizsgáztatási statisztikák javulása, de folyamatosan felülvizsgálják a képzési rendszert, a jobbító javaslatokat megvizsgálják – mondta el a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese.

„Ha valamilyen módszerrel, tematikával vagy akár csak mennyiségi változtatással hatékonyabban lehet átadni a tudást, azt meg kell hallgatni és be kell illeszteni a képzési a rendszerbe. Már csak azért is, mert egyre jobban terjednek az elektromos járművek. Öt-tíz éven belül számolni kell az autonóm járművek megjelenésével is, és erre a járművezetési képzési rendszert fel kell készíteni, illetve át kell alakítani, tehát hosszú távon biztos, hogy lesznek további változások” - hangsúlyozta Érsek István.