MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Jamie Oliver éttermei csődközelbe kerültek

Jamie Oliver éttermei csődközelbe kerültek

index.hu

A cég adósságállománya tavaly meghaladta a 71 millió fontot (26,5 milliárd forint).

Csődeljárás elé néz az egyik legnépszerűbb, televíziós műsorairól világszerte is ismert brit sztárséf, Jamie Oliver étteremhálózata – írja az MTI. Oliver a Guardian beszámolója szerint megköszönte a támogatást az elmúlt évtized minden vendégének: Igazi öröm volt kiszolgálni önöket” – tette hozzá.

Jamie Oliver kedden személyesen jelentette be, hogy kénytelen csődgondnokság alá helyezni vállalatát, amelynek pillére a kéttucatnyi éttermet működtető Jamie's Italian étteremhálózat. Az eljárás a Jamie's Italian étteremlánc 25 egységéből 22-t jelent, valamint a Barbecoa és a Fifteen nevű helyeket. A csődeljárást várhatóan a KPMG könyvvizsgáló cég irányítja, mely kedd délután meg is erősítette az étterembezárások tényét, illetve azt, hogy az összesen 1300 dolgozóból VÁRHATÓAN 1000 EMBER KERÜL AZ UTCÁRA.

Egyedül a London melletti Gatwick reptéren működő három egység marad meg, de ezen éttermek működése is csak rövid távon van biztosítva.

A Jamie's Italian 2008-ban indult, de már tavaly augusztusban majdnem csődbe ment, és csak az mentette meg, hogy Oliver személyes vagyonából fordított csaknem 14 millió fontot (4,9 milliárd forintot) az akkor még 37 étteremből álló hálózat életben tartására. A cég azóta bezárt 13 éttermet és elbocsátott 600 alkalmazottat.

A Jamie's Italian forgalma tavaly 11 százalékkal 101 millió fontra csökkent. Jamie Oliver a hálózat pénzügyi gondjait az ádáz piaci versennyel és a Brexit folyamatát övező, a fogyasztói hangulatot is megterhelő bizonytalansággal magyarázta.

A cég adósságállománya tavaly meghaladta a 71 millió fontot (26,5 milliárd forint).

AZ INDEX MEGTUDTA: A CSŐDHELYZET NEM ÉRINTI A BUDAI VÁRBAN TALÁLHAT JAMIE'S ITALIAN ÉTTERMET, csak az angliai egységeket, más ugyanis a tulajdonosi szerkezet . Ezt Juhász Emese, a budai éttermet birtokló Zsidai Csoport marketingvezetője mondta el nekünk. "Az angol éttermek direkt irányítás és üzemeltetés alá tartoztak, míg a nemzetközi éttermek külföldi franchise partnereken keresztül működnek. Régiós partnerekkel dolgozik Jamie Oliver, ahogy a Zsidai Csoport a közép-európai partner és így tulajdonosa a budapesti és bécsi éttermeknek, ugyanígy van Jamie-nek partnere a többi régióban is: Benelux államok, Oroszország, stb. A nemzetközi éttermek mindig is profitábilisak voltak.

Jamie-ék belső kommunikációban ma megerősítették, hogy ugyan az angliai éttermeiket bezárják, de a nemzetközi piacban még sok potenciálit látnak, szeretnék fejleszteni és nagyon örülnek, hogy a partnereik által külföldön sikeres az éttermi lánc" - tette hozzá.

Jamie Olivert a Meztelen Szakácsként is ismerik könyvei és tévéműsorai alapján, amelyet tucatnyi országban sugároztak az elmúlt húsz évben. A séffel az Index kétszer is közölt interjút. Egyszer akkor, amikor Budapesten is megnyílt az étterme (pontosan egy nappal és három évvel a mostani bejelentés előtt):