MENÜ
2020. május 28.
Emil, Csanád
Ízületi gyulladás esetén ajánlják

Ízületi gyulladás esetén ajánlják

hazipatika.com

Ízületi fájdalom esetén érdemes hanyagolni a sportot.

Magyarország lakosságának 10-15 százaléka szenved valamilyen ízületi bántalomtól. Akinek már volt ilyen, az tudja, hogy ez milyen kellemetlen. Mindig ott van az a tompa fájdalom az ízületben és „semmi" sem hatásos vele szemben. Az ilyen fájdalom rányomja a bélyegét a közérzetünkre. Talán mégis van valamilyen megoldás.

Az ízületi betegségek kezelésében az első lépés, hogy a fájdalmat csökkentsük vagy megszüntessük. Ez nem feltétlenül jelent gyógyulást, de az élet minőségét nagyban javítja. Nagyon sokféle orvosi kezelés lehetséges, de találhatunk természetes megoldást is. Ahogy egy receptjében olvashatjuk a grapefruit, a sárgarépa és a spenót jó választás lehet. Ugyanis a grapefruitban szalicilsav található, ami lebontja a lerakódott húgysavat. A sárgarépa és a spenót pedig segít a csonthártya és az ízület újjáépítésében.

A réti legyezőfűből készült tea kitűnő az ízületi gyulladásokra. Akár minden nap fogyaszthatunk belőle egy-egy csészényit. A legjobb, ha reggel, éhgyomorra isszuk. Sok esetben a vese elégtelen működése okozza a reumát, ezért jó lehet mezei zsurló is, ami segíti a veseműködést. Ezenkívül kötőszövet erősítő hatása is van, ami szintén jót tesz ízületi panaszok esetén. A zsurlóteát fürdőként is használhatjuk. Ebben az esetben legalább 2-3 liter teát kell a fürdővízhez önteni és 15-20 percig benne maradni.

A gyulladásképző anyagokat bizonyos ételek összetevői növelhetik. Ilyenek például a disznózsír, a tojássárgája és a zsíros sajtok és húsok is. Ezeket kerülni kell. Más ételek viszont kifejezetten jó hatással vannak, enyhítik a gyulladást. Olyan ételeket válasszunk, amikben sok E-vitamin vagy Omega-3 zsírsav található.

Figyeljünk arra is, hogy a gyulladt ízületek mozgatását mellőzzük, ha lehet. Ilyen esetekben jó megoldás lehet a meleg vizes borogatás. Sokszor a borogatás hatására az ízület könnyebben mozgathatóvá válik. Ennek ellenére a gyulladás enyhüléséig ne terheljük az érintett testrészt. A fájdalom enyhítésében fontos szerepet játszik a terhelés csökkentése is - az egészséges embereknél ez megelőzheti a probléma kialakulását. Nem szabad túlzásba vinni a tehermentesítést, mert a szervezetünket erősíteni is kell. Az erős izomzat felelős azért, hogy a csontokat és ízületeket a helyén tartsa, ezzel segítse a mozgásunkat. Ha az izom elsorvad, meggyengül (a túlzott tehermentesítés miatt), akkor éppen rosszat teszünk az ízületeinkkel.

Az erősítő gyakorlatok a mozgásban és a stabilizálásban résztvevő izmainkat erősítik. Az aerob gyakorlatok segítenek kordában tartani a testsúlyunkat. Minél kevesebb a túlsúlyunk, annál jobbat teszünk az ízületeinknek és a szívünknek is. Egy ízületi kopás mértéke meghatározhatja, hogy milyen intenzitással végezhetünk bizonyos gyakorlatokat. Érdemes gyógytornászhoz fordulni ebben a kérdésben. A nyújtó gyakorlatok pedig fokozzák az ízület mozgékonyságát. A merevség önmagában is sokat ronthat egy beteg állapotán.