MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Iskola, ahol a természetet tanulják

Iskola, ahol a természetet tanulják

444.hu • fotó: eduline.hu

A Cserhát egyik falujában, Terényben indul szeptemberben a Budapest School legújabb iskolája.

A 6-13 éves diákok tangazdaságot terveznek és építenek majd, erdővédelmi akciókat szerveznek, gyógynövényeket és gombafajtákat tanulmányoznak, szarvasbőgést hallgatnak, az alapítók szerint pedig közben észrevétlenül azt is megtanulják, amit az állami tanterv előír.

A Zöld Iskola alapító tanára, Kökényesi Ági azt mondja, olyan iskolát szeretnének létrehozni, ahol a „tanterem” az erdő, a kert, a mező, ahol a gyerekek felfedezik a növény- és állatvilágot, megértik a természeti jelenségeket, megismerik a permakultúrát, közös tangazdaságot hoznak létre veteményessel, fűszerkerttel, tyúkokkal és kecskékkel, méhekkel és aszalószekrénnyel. „Eközben pedig rengeteg új dolgot tanulnak, hiszen a mentorok a Budapest School módszertanára építenek.”

A Budapest School 2015-ben indult két tanulócsoporttal és hat tanárral. Ma már négyszáz gyerek tanul náluk tizennégy mikroiskolában, óvodás kortól egészen a középiskola végéig. 2020-ban akkreditálták a BPS Modellt, mellyel államilag elismert iskola lett. (eduli