MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Ijeszteni tud, de nem lő a robot

Ijeszteni tud, de nem lő a robot

hvg.hu

Nyugalom, a robot (még) nem tud pisztolyt rántani a támadójára.

Egy interneten terjedő videó szerint a Boston Dynamics robotjai már olyan okosak, hogy képesek visszatámadni. Semmi nem igaz belőle.

A Boston Dynamics nevű vállalatnak bár valóban van néhány ijesztő fejlesztése, ezek többsége csupán egyszerű feladatokra alkalmas. Egy, az interneten terjedni kezdett felvétel azonban olyan úgy tünteti fel a vállalat egyik robotját, amelyik fegyvert képes rántani a támadójára.

A videót eddig 4,6 millióan nézték meg, pedig három napja, hogy a YouTube-ra feltöltötték. Alighanem a látottak miatt könyvelt el ekkora sikert: egy robot tesztelését mutatja be, amelyiknek egy ponton elege lesz az emberi "vizsgálatokból", és válogatott módon kitalálóira támad.

Csakhogy a videó nem a Boston Dynamics gyárából került elő, bár szó se róla, ha valaki nem elég figyelmes, annak a videón olvasható szalagcímből (Bosstown Dynamics) egyből az Amazonhoz köthető cég fog az eszébe jutni. Az sem túl életszerű, hogy a videóban olyan képek láthatók, ahogy a fejlesztők direkt kárt tesznek a szerkezetben. Ennek a rengeteg költség miatt sincs túl sok értelme, márpedig feltételezhető, hogy egy ilyen fejlesztés sokba kerül.

A harmadik jel a feltöltő csatornája: a videót a netes ugratásairól ismert Corridor Digital tette közzé, és ha jól megnézi, amit lát, egy-két ponton azért messziről lerí, hogy a képek számítógépes grafikával készültek.