Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Így válasszunk jó festéket!

Így válasszunk jó festéket!

lakaskultura.hu • fotó: bergerpaints.com

Milyen a jó festék? Segítünk választani!

Ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális festéket, tudnunk kell, milyen igénybevételnek lesz kitéve az érintett felület: hozzáérünk-e kézzel, esetleg dörzsölik-e textilek, fröccsen-e rá víz? Íme néhány festéktípus a leggyakrabban használt anyagok közül.

A hagyományosak

Az egyik csoportot a hagyományos, mészalapú és enyves anyagok alkotják, ezeket az utóbbi időben háttérbe szorították a diszperziós festékek. Az enyves változat pigmenttel színezhető, olcsó ugyan, de hamar kopik és penészedik, ezért egyre ritkábban választják. Csak száraz vakolaton marad meg. Mivel vízzel oldható, párás helyiségben nem javasolt.

A mészfestékek

A mészfesték – kötő- és festékanyaga is mész – népszerűsége tartja magát, mert környezetbarát, nem drága, fertőtlenítő hatású, jó a kopásállósága, valamint a pára- és légáteresztő képessége, oldószermentes és vízzel hígítható. Bár sok előnyös tulajdonsága van, sajnos könnyen repedezik. Rákenhetjük az előző réteg mészfestékre, vakolatra és betonra egyaránt, de nem marad meg enyves, olaj-, zománc- vagy diszperziós festékeken.

A legnépszerűbb: a diszperziós

Nem hagyhatjuk ki a közkedvelt diszperziós festékeket; ez a korszerű és jó áteresztőképességű típus tartalmaz műanyagot (latex, akrilát, vinyl), pigmenteket és más segédanyagokat. A leggyakrabban használt pigment a titán-dioxid, ami gyönyörű fehér színt biztosít és jól fed.

Természetesen léteznek előre bekevert árnyalatok, de ha különlegesebb eredmény elérése a cél, akkor színkártya alapján a festékboltok gépei, számítógéppel előállítják azt is. Egy sötét árnyalat esetében nem érdemes otthoni adagolással próbálkozni, mert kétszer soha nem fogjuk ugyanazt a végeredményt kapni, ellenben a színkód megadásával a boltban könnyűszerrel előállítják a tónust, ha idővel javítani kell.

Miért jó választás a diszperziós festék? Mert lassan kopik, nem hagy nyomot, alig van benne oldószer, jó a színtartása, nem gyúlékony, nem repedezik meg, jó lég- és páraáteresztő, vízzel hígítható, jól javítható, könnyű vele dolgozni, és általában már két rétegben foltmentesen fed. Csak arra kell figyelni, hogy ha három-négy réteg kerül egymásra, romlik a páraáteresztő képessége. Párás helyiségben a gyengébb minőségű típusokhoz érdemes gombaölő adalékot keverni.

A fallazúr

A diszperziós festékek egyik altípusa a fallazúr, segítségével strukturált vagy antikolt felületeket lehet kialakítani, például visszatörléssel. Másik fajtája a latexfesték, amely neve ellenére nem gumialapú, hanem polimerizált lakk kötőanyaggal készül. Viszkozitása kicsi, pigmenttartalma magas, vízben oldható. Gyorsan szárad, rugalmas a felülete, jól fed, sav- és lúgálló, a hagyományos diszperziós festékekhez képest többször újrafesthető. Kifejezetten előnyös azoknak, akik izzó színárnyalatokat szeretnének elérni.

Modern festéktípusok

A nagy vízállóságú latexfestékek előnye, hogy vizes helyiségben sem penészednek. Önálló kategóriát képeznek a vinylalapú beltéri bázisfestékek, kiválóan fednek, lemoshatók, dörzsállók; ezt a típust nagy viszkozitása miatt mennyezetfestéshez is szívesen választják a szakemberek. Az izoláló beltéri festékek nikotin-, korom-, beázási és zsírfoltok esetén jelenthetnek megoldást.