Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Így lehet természetes és szép a kertünk

Így lehet természetes és szép a kertünk

lakbermagazin.hu

Murvát a kertbe? Az egyik legjobb választás a természetesség kedvelőinek.

Egyetlen díszkert sem lehet teljes a megfelelő talajburkolatok nélkül, hiszen a zöld pázsit önmagában nagyon szép, de ha nem alakítunk ki szilárdabb szerkezetű járdákat, kiülőnek való placcokat vagy éppen megfelelő autófeljárót, akkor egy esősebb időszakban könnyedén sártengerré változhat az egész udvar. Mivel a kert normál esetben mindenkinek egyet jelent a természetességgel, ezért sokan hallani sem akarnak egy betonozott járdáról vagy feljáróról, így különféle alternatívát keresnek azért, hogy tartós és látványos megoldást találjanak ebből a célból.

Bár a lehetőségek tárháza véges, azért vannak ma már szerencsés és hatékony alternatívák. Ott vannak rögtön a legkülönfélébb térköves megoldások, melyek rendkívül látványossá tehetik kertjeinket, ugyanakkor sokan még ezeket is túl művinek találják, és szívesebben látnának valamilyen természetesebb megoldást privát zöldövezetükben. Aki hasonlóképpen gondolkodik, az garantáltan megtalálja számításait a murvában, ez az ömlesztett anyag ugyanis szinte mindenhol megállja a helyét a ház körül.

A murva nemcsak látványos, hanem rendkívül tartós is

A murva közkedveltségét leginkább valóban természetes jellege adja. Bányászatát követően általában csak tisztítják és darabolják, ezután pedig rögtön szállítható, illetve felhasználható lesz a rendeltetési helyén. Sokan azért kedvelik, mert fehéres, néha szürkés és sárgás színe semmilyen más egyéb természetes ömlesztett anyagéval sem hasonlítható össze, hovatovább megfelelő kialakítás és elővigyázatosság mellett ezt az árnyalatát képes évtizedekig megőrizni, koszolódás esetén pedig egy kis vízzel könnyedén tisztára mosható a felületük, noha az esővíz általában helyettünk is elvégzi ezt a feladatot.

A fehér járdák és feljárók kiemelkedően elegáns kontrasztot biztosítanak díszkertünk számára, miközben tartósságukra sem lehet panasz. A murva ugyanis nem egy aprózódó kőzet, nagy terhelés alatt is inkább tömörödik, azaz szilárd felületet képez, de nem porlad szét, megfelelő kialakítás esetén pedig a folyamatos újratöltésre sincs szükség. Kis túlzással tehát ugyanúgy egyszer kell kialakítani, mint egy aszfaltozott kerti járdát, csakhogy a kettő közti különbség az esztétika és a természetesség jegyében szinte kézzelfogható lesz.

A murva felhasználhatósága kifejezetten sokoldalú

Egyáltalán nem elhanyagolható szempont a murva népszerűsége kapcsán, hogy rengeteg dologra fel lehet használni egy kertben. Betölthet például egyszerű díszítő szerepet, ha valamilyen apróbb szemű változattal feldobjuk a sziklakertet, esetleg elterítjük a mediterrán kaspók és dézsák földjén a szebb esztétikai hatás kedvéért, de akár ágyások borításaként is ideális – például a kéreg helyett –, amennyiben nem szívügyünk a gyakori gazolás.

Természetesen az esztétika általában nem élvez prioritást a murva kerti alkalmazásakor, hiszen inkább hasznos alapként vagy felületborításként alkalmazzák. Emiatt találhatunk a tüzépek kínálatában többféle murvatípust, melyek eltérő felhasználásra adnak lehetőséget. Az egyszerű kerti murva – általában 5-20 milliméteres szemcseméret mellett – például a legjobb, ha kerti járdákat és kiülőket szeretnénk kialakítani. Nagyon egyszerű vele dolgozni, megfelelő döngölés esetén kiválóan tömörödik, ezáltal masszív, tartós és látványos járatokat alakíthatunk ki a segítségével a kertben vagy a ház körül. Kedveltségét ezen felül tovább növeli, hogy a murvás felület kiválóan vezeti a vizet, így még nagyobb esőknél sem kell pocsolyákban és sárban járkálnunk, a kellően masszív felület ilyen körülmények között is garantált lesz.

Amennyiben nagyobb teherbírású felületre lenne szükségünk – például autóbeállók esetén –, érdemesebb a kerti murva helyett a nagyobb szemcseméretű úti murvát választani. Ezt a típust általában 20-55 milliméteres nagyságú szemek jellemzik, és kimagasló tömörödési tényezőinek köszönhetően akár nagyobb súlyú teherautók stabil közlekedésére is alkalmassá teheti a talajfelületet, ahol kizárható a süllyedés vagy a sárkeletkezés. Hogy a feljáró a fehér kőzetektől elragadó megjelenésűvé válik, az pedig már csak hab a tortán!

Fontos a megfelelő kialakítás és elterítés

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a murvás járdák, kiülők vagy feljárók esetében is rendkívül lényeges a megfelelő minőségű elterítés. Mivel ömlesztett anyagról van szó, elengedhetetlen hozzá az alapozás, ezáltal még a kerti murvát is célszerű egy legalább 10-15 centiméter mélyre ásott sávalapban, megfelelő vízáteresztő fólián elhelyezni. Utóbbi azért lényeges, mert ezzel meggátolhatjuk a különféle növények és egyéb gazok felnövését, míg az alap lehetővé teszi a felület jobb tömöríthetőségét. Különösen lényeges továbbá, hogy a murvát valamilyen szegély köré töltsük be, hiszen amíg nem ülepszik meg eléggé, addig könnyedén szétszóródhat a kertben, ami csökkenti az esztétikai értéket, és a fűnyírást is megnehezíti.

Ha nagyobb teherbírású felületekről van szó, a fentiek mellett nagyon fontos lehet még a külön alapozóréteg elhelyezése. Ez is állhat ebből a fehér ömlesztett anyagból, így az osztályozatlan murva kiváló választás lehet, hiszen ebben minden szemcseméret megtalálható, sőt a murvapor is, amivel olyan masszív alapot biztosíthatunk egy úti murvás feljárónak, ami utána akár a több tonnás autók terhét is könnyedén elbírja majd. A megfelelő döngölés, mélység és szegélyezés természetesen itt is rendkívül lényeges lesz a tartós és látványos megjelenéshez!