MENÜ
2019. árpilis 21.
Konrád
Így beszél a szántóföld

Így beszél a szántóföld

agroforum.hu • wnif.co.uk

Meteorológiai állomás a növényvédelem optimális időzítéséért.

Lemken Hungária Kft.Minden gazdálkodó számára problémát jelent a növényvédelemi munkák idejének pontos megválasztása. Itt tud a LEMKEN meteorológiai állomás, és az időjárási applikáció értékes támogatást nyújtani, aktuális adatokat szolgáltatva közvetlenül a szántóföldről, lehetővé téve a gazdálkodóknak a beavatkozás időpontjának legtökéletesebb időpontját meghatározni.

A LEMKEN a 2017 évi Agritechnika kiállításon jelentette be együttműködését a Holland Appsforagri újonnan induló vállalkozással. Ennek az együttműködésnek a célja olyan kiegészítő eszközök és applikációk kifejlesztése, melyek növelik a munkagépek által nyújtott jelenlegi lehetőségeket és támogatják a gazdálkodók munkáját. A meteorológiai állomás ezen együttműködés első piacra kerülő terméke. Az állomás részben a talajba áll, és így méri a talaj hőmérsékletét 20 és 5 cm mélységben, valamint a levegő hőmérsékletét és nedvességtartalmát 25 cm-en a növényállományban és 75 cm-rel a növény fölött.

Ezek az értékek a Sigfox alacsony-frekvenciás hálózatán keresztül 30 percenként továbbításra kerülnek a Smart Farming applikáció számára, melyek okostelefonon vagy tableten folyamatosan nyomon követhetőek. Ezekből az applikáció ki tudja számítani a harmatpontot és a levél nedvességet. Ezen felül az applikáció megbízható hivatalos forrásokat használ a szélsebesség és szélirány, a sugárzási és csapadék értékek begyűjtéséhez. Ez az összegyűjtött információ lehetővé teszi a gazdálkodóknak, hogy választ tudjanak adni a helyi klimatikus viszonyokra és a legpontosabban meg tudják tervezni a növényvédelmi beavatkozásaikat. A meteorológiai állomás esőszenzorral kiegészíthető, amely szintén félóránként továbbítja a legfrissebb adatokat. A szántóföldön gyűjtött adatok egy évre visszamenőleg tárolásra kerülnek, hogy betekintést nyújtson a helyi klíma alakulásáról.

További segítségként egy növényvédelmi modul is elérhető. Ez a modul 14napos időjárás előrejelzést és 5-napos betegség kialakulási előrejelzést biztosít a gazdálkodóknak 40 kultúrában 100 betegséget illetően.

A háttérszolgáltatás egyenlőre csak Nyugat Európában érhető el, de mindenképpen jövőbe mutató fejlesztés.