MENÜ
2020. július 14.
Őrs, Stella
Időzített bomba ketyeg a gazdagok és szegények között – mondja a Nobel-békedíjas

Időzített bomba ketyeg a gazdagok és szegények között – mondja a Nobel-békedíjas

portfolio.hu,

Ez előbb-utóbb egy társadalmi és gazdasági elégedetlenségként fog felrobbanni, ha a világ nem tesz időben ez ellen.

Yunus szerint a banki és pénzügyi rendszer egy "minél több pénzed van, annál több pénzt adok neked" világot teremtett, miközben a világ népességének nagy részét megfosztották a vagyonfelhalmozás és egy elégséges életszínvonal fenntartásának lehetőségétől. 

A vagyon a világ egy szűk részének kezében koncentrálódik [...] ez egy időzített bomba és nagy veszély a világnak

- hangoztatta. Úgy véli, hogy Donald Trump győzelme vagy a britek népszavazási eredménye is mutatja, mennyire elégedetlenek az emberek a vezető elit eddig tett erőfeszítéseivel a vagyonkülönbségek csökkentésére.

Az Oxfam idei jelentése szerint a világ leggazdagabb 62 emberének vagyona 44%-kal emelkedett 2010 óta, miközben a legszegényebb 3,5 milliárd ember vagyona 41%-kal csökkent ugyanezen időszak alatt. Yunus szerint ezek a jövedelmei egyenlőtlenségek növelik a feszültséget a szegényebbek között, ők a bevándorlókat és a kisebbségeket kezdik el hibáztatni a helyzetük miatt, ezt pedig a lelkiismeretlen politikai vezetők ki is használják - tette hozzá.

A Nobel-békedíjas vállalkozó úgy hiszi, hogy az emberek természetükből adódóan vállalkozónak születtek, nem pedig álláskeresőknek. Ő úgy próbál segíteni a szegényebbeken, hogy mikorhiteleket nyújt piaci kamatok mellett, fedezet igénye nélkül. Az általa alapított Grameen Bank már 8,8 millió embernek adott hitelt Bangladesben 40 éves fennállása óta.

Sokan persze úgy vélik, hogy a hitelre felszámított 20%-os kamatok magasak, de Yunus szerint ez még így is kedvezőbb, mint a helyben sok esetben csak 300%-os kamat mellett elérhető hitelkonstrukciók.