Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Hosszú forró nyár

Hosszú forró nyár

g7.hu • fotó: agraragazat.hu

Az aszály már most is gondot okoz a gazdálkodók számára az ország legnagyobb részén.

Sajnos úgy tűnik, hogy a nyár sem lesz kegyesebb hozzájuk. Az Európai Unió – alapvetően a klímaváltozással foglalkozó – Copernicus szolgálata múlt héten tette közzé a nyári előrejelzését, amely a közösség mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú térségei számára a hosszú távon megszokottnál melegebb és szárazabb időt jósol.

Júliusra például a Copernicus szakemberei több mint 50 százalékos valószínűséggel azt vetítik előre, hogy Spanyol- és Franciaországban, valamint Olaszország jelentős részén melegebb lesz a sokéves átlagnál. Ennél valamivel kisebb (több mint 40 százalékos) eséllyel jósolják azt, hogy az említett területek mellett Közép-Európa jelentős részén – így hazánkban is – elmarad majd a csapadék a szokásos szinttől – derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Ettől még természetesen nem biztos, hogy így is lesz, de a Copernicus időjárási előrejelző modellje a legutóbbi télen meglehetősen pontosan működött, így az ezekkel az adatokkal dolgozó energetikai vállalatok jobban jártak, mint azok, amelyek – más szolgáltatók információi alapján – a szokásosnál hidegebb télre számítottak. A Copernicus rendszere több milliárd adattal dolgozik, amelyek műholdakról, hajókról, repülőgépekről és meteorológiai állomásokról származnak.

Ha ezúttal is igazuk lesz, az nemcsak a növénytermesztők számára rossz hír, hanem minden olyan vállalatnak, amely valamilyen módon a folyók vízhozamától vagy hőmérsékletétől függ. Ilyen például egy sor német iparvállalat, a belvízi hajózási társaságok, a vízienergia-termelők vagy éppen a paksi atomerőmű. Ezeken keresztül a tavaly nyári nyugat-európai hőhullámok euró milliárdokban mérhető veszteségeket okoztak.

A nyaralók és a vízparti idegenforgalomból élők számára ugyanakkor ez az előrejelzés jó hír, a jelek szerint legalább az időjárás nem fogja megakadályozni, hogy a koronavírus-járvány ellenére legyen valami az idei szezonból.