MENÜ
2020. október 24.
Salamon
Hosszú távon egészséges ivóvízhez jutnak Szekszárd pusztáinak lakói

Hosszú távon egészséges ivóvízhez jutnak Szekszárd pusztáinak lakói

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

A Szekszárd-közeli puszták is egészséges ivóvízhez jutnak, jelentette be Ács Rezső, a megyeszékhely polgármestere.

A rendezvényen „Szekszárd Megyei Jogú Város hosszú távon egészséges ivóvízzel való ellátása” projekt megkezdéséről számoltak be, Józsefpuszta, Ózsákpuszta és a Kendergyár területén. A gerincvezeték lefektetését az önkormányzat, a hálózati bekötést és üzemeltetést az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. végzi, aminek részleteiről Artim Andrásné vezérigazgató beszélt.

– Hosszú évek óta probléma a három pusztán élő közel kétszáz ember vízellátása – kezdte Ács Rezső polgármester. – A mai napig a mezőgazdasági telepről kapják a vizet, ami egészségtelen, vassal szennyezett és korlátozott a mennyisége. A gondot már ismertük, a forrást elő kellett teremteni a megoldáshoz. A kilenc kilométer hosszú vezetéket 80 millió forint költségvetéssel pályázati forrásból finanszírozzuk, a városi vezetékkel kötjük össze Ózsák- és Józsefpusztát, valamint a Kendergyárat. Városi vizet kapnak az itt élők, és a kiépülő infrastruktúra a későbbiekben tervezett turisztikai létesítményt, ökocentrumot is egészséges vízzel látja el.
A pusztákon élők korábban a termelőszövetkezet, ma egy vállalkozó jóvoltából kapnak vizet. Fizetni nem kell érte, viszont ihatatlan, húslevest például nem lehet főzni belőle és a fehér ruha mosására sem alkalmas. Hétvégén nincs víz, egyébként a nap néhány órájában jutnak hozzá. Ásványvízzel pótolják, ami nagyon drága, ráadásul sokkal több mosószert kell használni. Ezért is örülnek a rendszer kiépülésének, mondta Hajnal Jánosné ózsákpusztai lakos, aki több mint harminc éve él ilyen helyzetben.
– Az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. szakmai, fejlesztési programja részeként a Szekszárdhoz tartozó három pusztán kiépíti az ivóvízhálózatot. Új gerincvezetéket fektetünk le, és korszerű rendszer épül ki, egészen az ingatlanoknál elhelyezett vízórákig – mondta Artim Andrásné vezérigazgató. – A jelenlegi elöregedett, korszerűtlen, szennyezett hálózatot nem volt érdemes javítani.
A szakember hozzátette: ezzel megoldódhat a jelenleg tapasztalható magas vaskoncentrátum, valamint egyéb szennyeződés problémája, és lehetővé válhat, hogy egészséges, friss csapvizet igyanak a pusztákon élők is.
Szakmailag, anyagilag és legfőképpen a lakosság szempontjából elmondható, ez volt a legjobb döntés.