MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Hosszú Katinka világbajnok 200 méter vegyesen

Hosszú Katinka világbajnok 200 méter vegyesen

444.hu

Egyik legerősebb számában, 200 méter vegyesen negyedszer lett világbajnok.

Hosszú Katinka megszerezte Magyarország második idei aranyérmét a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek második napján. (Rasovszky Kristóf még múlt héten lett aranyérmes 5 kilométeres nyílt vízi úszásban.)

Hosszú a döntőbe is a legjobb idővel jutott be. Az első ötven méter után még a japán Omoto fordult elsőnek, Hosszú csak a negyedik volt, de az utána következő hátúszásos 50 méteren már a második helyre jött fel.

A harmadik ötven méter után már magabiztosan vezetett, az utolsó ötvenen pedig már szinte egy testhosszal vezetve győzött, 2:07.53 perces idővel ért célba, megszerezve ezzel saját maga nyolcadik, a magyar úszósport 29. nagymedencés aranyérmét.

Szintén hétfőn Szabó Szebasztián országos csúccsal ötödik lett 50 méter pillangón hétfőn. A 23 éves, zentai származású magyar versenyző 22.90 másodperces idővel csapott célba.

Szabó az előfutamban és az elődöntőben szinte ugyanolyan teljesítmény nyújtott (23.07 és 23.09). A fináléban aztán a 7-es pályán közepesen rajtolt, de remek versenyzéssel további kilenc századot faragott a debreceni ob-n úszott rekordjából, s a szám világcsúcstartóját, az ukrán Andrij Govorovot is megelőzte.

"Nagyon jó idő, a helyezés azért lehetett volna jobb. Egy párszor még edzeni kell ahhoz, hogy ott legyek a dobogón, de első világbajnoki döntőnek ez nagyon jó volt. A reakció és a víz alatti mozgás is rendben volt, talán az utolsó tíz méterem lehetett volna jobb. Ha így folytatom, akkor talán majd két év múlva..." - nyilatkozta Szabó, aki még a vegyesváltó tagjaként kaphat szerepet a vb-n.

Szabó Szebasztián 2017 decemberéig szerb színekben versenyzett, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) júniusban fogadta el honosítási kérelmét.
Az aranyérmet a címvédő amerikai Caeleb Dressel nyerte.

Szintén hétfői hír, hogy Kozma Dominik a hatodik idővel bejutott a döntőbe 200 méter gyorson. A 28 éves magyar versenyző - aki két évvel ezelőtt hatodik volt ebben a számban a Duna Arénában - az előfutamból a nyolcadik helyen jutott tovább 1:46.55 perces eredménnyel. Akárcsak délelőtt, ezúttal is erősen kezdett, ellentétben azonban akkori úszásával, ezúttal nem engedett ki a végén és az országos csúcsától mindössze három századdal elmaradva, 1:45.57-es idővel csapott célba, amivel összesítésben a hatodik lett. A szám fináléját közép-európai idő szerint kedden 13.02 órakor rendezik.