MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Hollandiában már 2026-tól kötelező lesz a hőszivattyú

Hollandiában már 2026-tól kötelező lesz a hőszivattyú

player.hu

Új fosszilis-alapú fűtési rendszert pedig már nem is lehet majd telepíteni.

 

Hollandiában 2026-tól nem lehet majd telepíteni új fosszilis alapú fűtési rendszert a kormány tervei szerint, miközben kötelezővé teszik a hőszivattyúk használatát vagy a távfűtési hálózathoz csatlakozást. Hollandia erősen függ a gáztól, amely a lakossági fűtési igény 71 százalékát fedezi, és a széles körben elterjedt, gyakran privát mezőgazdasági üvegházak csak rontják a helyzetet, tehát a magas gázárak eléggé fájnak a lakosságnak.

„Egyre sürgetőbb törekedni a fenntarthatóságra, és anyagilag is jobban járunk, ha kevesebb földgázt használunk – magyarázta Hugo de Jonge lakásügyi miniszter. – Ezért akarja a kabinet, hogy 2026-tól a hőszivattyú legyen a standard.”

Németország még előrébb jár, ott már 2024-től legalább hibrid hőszivattyúkat írnának elő, amely az év nagy részében árammal megy. A holland kormány közleménye szerint

„egy hibrid hőszivattyú legalább 60 százalékkal csökkenti a gázfogyasztást.”
Ennél is optimistábbak a német számítások. Európa második legnagyobb hőszivattyúgyártója, a Viessman egyik vezetője, Kai Lobo szerint egy hőszivattyú-gázbojler hibrid akár 80-90 százalékkal csökkenti a fosszilis energia felhasználását.

Hollandia 2030-ig évi 150 millió eurót különített el a háztulajdonosok támogatására, de ezen túl is elérhető támogatás a Nemzeti Hőalapon keresztül.
De támogatják a gyártókat és a telepítőket is, míg a telepítők szövetsége minden régióban tréningeket szervez, hogy segítsék a „későn érkezőket” és lehetővé tegyék a munkaerő mozgását.

Közben a gyártók fokozzák a termelést, három új gyár is épül, ami szélesebb választékot és erősebb versenyt jelent majd.