MENÜ
2019. június 24.
Iván
Hollandiában a legdrágább a termőföld

Hollandiában a legdrágább a termőföld

agroinform.hu

Hazánk az egyik ország, ahol a legnagyobb mértékben nőtt a termőföldek ára.

Nagyon eltérően alakulnak az EU egyes tagországai között a földárak. A csúcstartó Hollnadia, de hazánkban is jelentős volt a drágulás.Az Eurostat közzétette az Európai Unió tagállamaiban jellemző termőföldárakat, ebből kiderül, hogy Hollandiában 2016-ban az átlagos hektáronkénti ár 63 ezer euró volt, ami majdnem 20 millió forintnak felel meg. Nem meglepőek a számok, ha figyelembe vesszük az ország méretét, és hogy ennek ellenére mennyire jelentős a holland mezőgazdaság.

Bár a Benelux ország minden régiójában magasak voltak az árak, a régiók versenyében az olaszországi Liguria földárai bizonyultak a legmagasabbnak, hektáronként 108 ezer euróval.

Látszik a nyugat- és kelet-európai különbség is a földárakban, a legolcsóbb a termőföld Romániában volt, 1958 eurós (560 000 Ft) hektáronkénti árral, de Bulgáriában sem sokkal drágábban juthatunk földhöz, sőt az ország egyik régiójában csak 1165 euró egy hektár termőföld.
föld

A legnagyobb áremelkedés 2011 és 2016 között Magyarországon, Csehországban, Litvániában, Lettországban és Észtországban volt a kimutatás szerint. Az már az Agrotax korábbi felméréséből derül ki, hogy hazánkban 2017-ben tovább drágultak a földárak, a hektáronkénti átlagár 1,429 millió forint volt, több mint 16 százalékkal nőtt a 2016-oshoz képest. Minden régióban 1 millió forint felett volt a föld átlagára hektáronként.

A földbérlésben is Hollandia vezeti az uniós statisztikát, itt átlagosan 791 (240 ezer Ft) euróba kerül bérelni egy évre. Lettországban a legolcsóbb a földbérlés, mindössze 46 euró (14 ezer Ft) egy évre.