MENÜ
2019. július 18.
Frigyes
Hogyan találjuk meg a legjobb befektetést?

Hogyan találjuk meg a legjobb befektetést?

penzcentrum.hu

Egyre nagyobb figyelmet kap a megtakarítások fontossága.

És ugyan elöntik a piacot a tuti befektetési ajánlatok, akinek nincsenek több éves tapasztalatai a területen, nem egyszerű megtalálni a céljainak megfelelő befektetési formát.

Az év végének közeledtével még mindig sok munkahelyen adnak jutalmat, bónuszt, vagy 13. havi fizetést. Ha sikerült úgy gazdálkodnod év közben, hogy ehhez a plusz összeghez nem kell hozzányúlnod, akkor érdemes valamilyen megtakarítást választanod. Akkor is jó elgondolkodni ezen a lehetőségen, ha lakásra, az első autódra, vagy épp a gyereked továbbtanulására szeretnél félretenni. Ha van egy kis megtakarításod, és egy olyan álmod, amit néhány év múlva szeretnél megvalósítani, akkor neked jó választás lehet a Tartós Befektetési Számla (TBSZ).

Akkor pedig pláne, ha úgy gondolod, hogy legalább 3-5 évig nem akarsz hozzányúlni a pénzedhez, viszont szeretnéd, hogy ez idő alatt szép kis hozamot hozzon a megtakarításod.

A TBSZ egyik óriási előnye a többi termékkel szemben, hogy az ötödik év után kamatadó-mentesen lehet hozzájutni a teljes befektetett összeghez. Tehát a hozamból nem kell jelenleg 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) és 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni (ez már együtt 21 százalék). Így a tiéd marad a teljes haszon.

Mutatjuk, hogy működik.
Szinte minden pénzintézet kínálatában megtalálható ez a számlatípus, ami tulajdonképpen egy speciális értékpapír számla. Először ezt a TBSZ számlát kell megnyitni, és utána lehet választani, hogy miben szeretnéd tartani a befektetéseidet (erről részletesebben később).

Amelyik évben megnyitod a számlát, az a nulladik, vagy gyűjtőév, amely az adott év végéig, december 31-ig tart. Ez idő alatt annyiszor teszel a számlára pénzt, és akkora összeget, amikor és amennyit csak szeretnél, nincs felső korlát, viszont a minimum összeg 25 ezer forint vagy annak megfelelő értékű deviza, ennek befizetése a számlanyitás feltétele Viszont amikor vége a nulladik évnek, és kezdődik a 3+2 éves lekötési időszak, akkor már nem lehet rá többet befizetni, de a portfolió összetételét ezután is szabadon lehet változtatni.

A TBSZ azok számára a legideálisabb, akik hosszabb távon szeretnének takarékoskodni, és 5 évig (de legalább 3-ig) tudják kamatoztatni a pénzüket. A lekötési időszak első három évében nem érdemes hozzányúlni a megtakarításhoz, mert ilyenkor még kell kamatadót fizetni, tehát ugyanakkora összeghez jut a tulajdonos, mintha egy normál számlán tartotta volna a pénzét.

A harmadik lekötési év után viszont már csak 10 százalék adót kell fizetni, ha az ügyfél a teljes összeget, vagy annak egy részét felveszi. Utóbbi esetben a számlán maradó pénzmég két évig kamatozhat tovább.

Az ötödik lekötési év után viszont az elért nyereség után egyetlen fillért sem kell adózni, így a teljes hozam a zsebedben marad.
Ha nem csak egy évig szeretnél gyűjteni
A TBSZ sajátossága, hogy csak a nulladik évben lehet befizetni a számlára. Ha viszont szeretnél folyamatosan félretenni, akkor minden évben van lehetőség arra, hogy új szerződést köss, új számlát nyiss (egy évben, egy szolgáltatónál csak egyet lehet).

Betét, vagy értékpapír?
A befektetéseidet tarthatod betétekben, ennek kezelésére a Tartós Befektetési Betétszámla (TBBSZ) szolgál, ha viszont értékpapírokban szeretnéd tartani, akkor a Tartós Befektetési Értékpapírszámlát (TBÉSZ) választhatod. A betétes és az értékpapíros számlák között nincs átjárási lehetőség, de az adott számlán belül szabadon rendelkezhetsz a megtakarításaidról egész idő alatt.

Mikor nyissam?
Ha úgy érzed, hogy a TBSZ-t neked találták ki, és rendelkezel jelenleg egy nagyobb összeggel, amit szeretnél kamatoztatni, akkor még most, év végén a legideálisabb megnyitni a számlát. Mert december 31-én már véget is ér a nulladik év, és januárban már a 3+2 éves lekötési időszak kezdődik.

Ha viszont jelenleg még nem rendelkezel akkora megtakarítással, amit úgy érzel, hogy érdemes lenne tartósan lekötni, és inkább egy éven keresztül gyűjtögetnéd még a pénzedet, akkor jövő év elején érdemes megnyitnod.

Utóbbi esetben azért jó már az év elején megnyitni a számlát, mert így a befizetési időszakban is kamatozik a pénzed, tehát jobban jársz vele, mintha a malacperselyben gyűjtögetnéd a megtakarításaid.