MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Hogyan mentette meg az életét  fél liter vodka?

Hogyan mentette meg az életét fél liter vodka?

nlc.hu

Szörnyű mérgezést kapott egy fiatal Bali szigetén, meglepő módon élte túl.

Amikor az ember másnaposan ébred, általában rá sem tud nézni az alkoholra. Egy ausztrál tinédzsernek azonban az élete múlt azon, hogy egy durva este után magába diktáljon egy hatalmas adag tömény szeszt.

Bailey Chalmers a barátaival nyaralt Balin, és egyik este iszogatni kezdtek egy bárban. Bár a 19 éves fiatal tisztában volt azzal, hogy egyes helyeken mérgező metanol van a piában, a ital nem volt feltűnően olcsó, ezért nem gyanakodott.

Másnap aztán a macskajaj szokásos velejárói mellett a srác súlyos tüneteket vett észre magán: izomfájdalmat érzett, nehezen vette a levegőt, és homályosan látott. A kórházban viszont csak akkor segítettek volna rajta, ha előre kifizeti a kezelést, a biztosítója pedig csak napok múlva tett volna bármit az ügyben.

Chalmers ezért saját maga derítette ki, hogy mi a baja. Rájött, hogy nem egyszerű alkoholmérgezésről, hanem metanolmérgezésről van szó. Ebben a LIAM Alapítvány segített neki; a metanolmérgezéssel foglalkozó szervezetet olyan szülők hozták létre, akiknek a fiuk metanol (metil-alkohol) miatt halt meg Indonéziában.

Az ausztrál fiatalnak az alapítvány egyik munkatársa elárulta a metanolmérgezés furcsa gyógymódját is: nagyobb mennyiségű etanolt, azaz etil-alkoholt kell inni, ami semlegesíti a metanol mérgező hatását. A metanol lebontásakor formaldehid keletkezik, ami erős sejtméreg. Ám ha van a szervezetünkben alkohol (etil-alkohol), addig azt fogja bontani az enzim. Ezért tud életmentő lenni.

Bailey-nek nem sok választása maradt, kénytelen volt meginni fél liter vodkát, és végül ez mentette meg. A srác azért tette közzé a történetét, hogy másokat is figyelmeztessen a veszélyre: Indonéziában lehet akármilyen menő egy hely, bárki kaphat metanolos italt.