MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Hibrid összkerekes apróság

Hibrid összkerekes apróság

hvg.hu

A Toyota ősszel leplezte le a negyedik generációs Yarist, amely most egy terepjárós testvért kapott.

Íme az európai vásárlói igényeknek megfelelően kialakított és Franciaországban gyártandó Yaris Cross:

A Yaris család tagjaként a Yaris Cross is a japán gyártó új GA-B kompakt padlólemezére épül, így ugyanazt a "kicsiben nagy" formatervezési és térkihasználási koncepciót követi, mint az eredeti Yaris, vagyis a kompakt külső méretek mellett is tágas belső teret kínál. A modell bevezetésével a Toyota kibővített SUV-kínálata immár a B-, C- és D-szegmenst is lefedi.

A Yaris Cross ugyanúgy 2,56 méteres tengelytávú, mint a normál Yaris, de az első túlnyúlása 6, a hátsó pedig 18 centiméterrel hosszabb. A hasmagassága 9, a szélessége 2 centiméterrel nőtt.

A Toyota negyedik generációs hibrid technológiája 116 lóerős teljesítményt biztosít. Az új rendszer 1,5 literes, 3 hengeres Atkinson-benzinmotorjában sikerült tovább csökkenteni a súrlódási és mechanikai veszteségeket, és optimalizálni az égés sebességét. Az eredmény egy alacsony fordulatszámon is nagy forgatónyomatékú, alacsony üzemanyag-fogyasztású blokk lett, amelynek termikus hatásfoka eléri a 40 százalékot.

A 4,18 méter hosszú Yaris Cross – kategóriájában egyedüli hibridként – intelligens összkerékhajtási rendszerrel is rendelhető. Az elektronikus vezérlésű rendszer kisebb és könnyebb a mechanikus AWD egységeknél, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy a Yaris Cross Hybrid AWD-i üzemanyag-fogyasztása és szén-dioxid-kibocsátása a gyártó közlése szerint minden más összkerékhajtású B-SUV modellénél kedvezőbb.

A gyártó számításai szerint évente több mint 150 ezer darab Yaris Cross készül majd a Valenciennes közelében található üzemben. Ez a mennyiség a B-SUV szegmens több mint 8 százalékának felelhet meg.