MENÜ
2019. szeptember 19.
Vilhelmina
Helikopterrel védik Szicília zöld aranyát

Helikopterrel védik Szicília zöld aranyát

magro.hu

Olasz szigeten terem a világ egyik legkülönlegesebb pisztáciája, a verde di Bronte.

Bronte zöld pisztáciája, vagy ahogy még nevezik: Szicília zöld aranya. A termesztése és a betakarítása lényegében még ma is a régi módszerekkel történik: kézi erővel, a termést a szabadban szárítva.

Annak ellenére, hogy a Bronte-pisztácia csak a globális termelés 1 százalékát adja, a legdrágábbak közé tartozik. A termés kilogrammjáért héjával együtt is megadnak 15,50 eurót (több mint 5000 forint), ami nagyjából kétszerese a világ két legnagyobb pisztáciatermelő országa, az USA és Irán termésárainak.
Az itt termő pisztácia egy részét a helyi élelmiszergyártás hasznosítja, de 80 százaléka exportra kerül. Franciaország, Németország, Japán, Svájc és az USA tartozik a legnagyobb vásárlói közé. Bronte városának évente mintegy 20 millió eurós (kb. 6,5 milliárd forint) bevétele keletkezik a pisztácia termesztéséhez kapcsolódó ügyletekből.
A zöld arany kapcsán mindössze egyetlen nagy, igaz, állandósult problémával kell a termelőknek megküzdeniük. Ez pedig a tolvajok működése, mely minden betakarítási évben felerősödik. Például 2009-ben 300 kilogramm termést loptak el a betakarítás után a földekről, ami mai áron 4600 euró értéket képvisel. Idén is szeptember lesz a betakarítás hónapja, és a termelők aggódnak, hogy a pisztáciatolvajok idén is megjelennek földjeiken, méghozzá az éj leple alatt, ahogy a korábbi években.
Az olasz csendőrség ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy megerősítik jelenlétüket a földek környékén a betakarítás hónapjában, ezzel is elősegítve, hogy a gazdákat ne érje kár. Szükség esetén idén is bevetnek egy járőr helikoptert. Sőt, ilyenkor a helyi lakosok is önkéntesen vállalnak éjjeli járőrözést.