MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Házat épített műanyaghulladékból

Házat épített műanyaghulladékból

storeinsider.hu

Egy kanadai cég megmutatta, miként lehet érdemi lépéseket tenni a plasztik-italcsomagolás újrahasznosítására.

Kanadai mérnökök kitalálták, miként lehetne műanyaghulladékból házat építeni. A három hálószobás, plasztikingatlant egy JD Composites elnevezésű, építőipari cég 600 000 műanyag-vizespalackból húzta fel Kanada Új-Skócia nevű tartományában, a Meteghan-folyó mellett.

A palackokat először kis darabokra marcangolták, amelyekből aztán hőkezelés útján apró pelleteket hoztak létre. A pelleteket ezt követően egy tartályba vetették, ahol bizonyos gázok segítségével habbá olvasztották össze őket. Lehűtve ez az anyag penész- és rothadásállóvá, illetve – ami legfontosabb – szilárddá válik. Az ötletgazdák ilyen módon előállított, polietilén-tereftalát- (PET) panelekből állították össze az épület nagyjából 15 centiméter vastag falait.

Örömteli hír, hogy a vityilló az időjárás viszontagságait is elviseli.

Miután a JD Composites-ot vezető Joel German és David Saulnier tartóssági vizsgálatra elküldtek egy tesztpanelt Ontarióba, kiderült, hogy könnyű súlya ellenére az építőelem akár a 326 mérföld (525 kilométer) per órás, vagyis az 5-ös kategóriájú hurrikánokénál kétszer erősebb széllökéseknek is ellenáll.

Ami a lakhelyet illeti, a megszilárdult habból elkészült falak üvegszálas borítást kaptak, majd pedig bizonyos UV-álló festékkel is bevonták őket. Ez utóbbi műveletre azért volt szükség, hogy a habot megvédjék a napfénytől.

A cég először áruba fogja bocsátani a házat, de ha nem veszi meg senki, akkor Airbnb-rendszerű bérbeadogatására is kísérletet tesz majd.

„Nem baj, ha nem sikerül eladni – nyilatkozta German a Hants Journalnak. – Ez az első [házunk], és így – mondhatni – kötődünk hozzá.”