Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Hatalmasat emelkedik idén az egy hektárra jutó területalapú támogatás!

Hatalmasat emelkedik idén az egy hektárra jutó területalapú támogatás!

mezohir.hu

Gyakorlatilag minden mezőgazdasági ágazat részesül idén krízistámogatásban is a koronavírus kapcsán.

Az ún. közvetlen kifizetéseket terület- vagy állatalapon, átalányszerűen megkapják a gazdálkodók (ha a támogatás feltételeinek megfelelnek), ezekre a pénzekre nem kell külön pályázniuk. Az elszámolás az euró és a forint szeptember 30.-i állása alapján történik. Ekkor dől el, hogy a következő évre szóló támogatás – melyek 70 százalékos előlegét hazánk rendszeresen elkezdi kifizetni már október 16-án –pontosan mennyi is lesz.

A forintromlás „előnye”

Márpedig idén az Európai Központi Bank szerint 365,53 forintot ért egyetlen euró a kritikus szeptemberi napon, bő 9 százalékkal haladta meg a tavalyi 334, 83-as árfolyamot. Eközben a támogatott terület és a támogatási keret nem változott lényegesen. Tavaly az alaptámogatás szűk 50 ezer forint volt hektáronként, amelyből 33 485 forint előleget kaptak a gazdálkodók. A többi előleg így alakult, ezek az összegek fognak most számottevően megugrani:

Ne örüljünk nagyon

Gyakorlatilag minden mezőgazdasági ágazat részesül idén krízistámogatásban is a koronavírus kapcsán. (Jó néhányat ezek közül itt foglaltunk össze, de érdemes honlapunkon a keresőbe beírni a „Gazdaságvédelmi” szót, és számos találatra bukkan a kedves olvasó.) Támogatás, tehát jön bőven, de az a helyzet, hogy ez indokolt is. A kertészetet az extrém időjárás, az állattartást a vírusok, a növénytermesztést az inputanyagok drágulása viselte meg, miközben szinte minden téren hosszabb-rövidebb időre értékesítési nehézségekkel is szembesültek az ágazati szereplők. Ne feledjük, hogy a gépek, takarmánykiegészítők és növényvédő szerek döntő többsége, valamint a műtrágyák egy része csak a határokon túlról, kemény valutáért szerezhető be. Az exportpiacok szárnyalásának viszont a vírusok (madárinfluenza, koronavírus, sertéspestis) szabnak gátat. Egyszóval ezekre a plusz forintokra most nagyon is szükség lesz a termelőknek.