Tam_Bau
MENÜ
2019. március 19.
József, Bánk
Használt téglából is varázsolhatunk kerti csodát

Használt téglából is varázsolhatunk kerti csodát

otthonneked.hu

Egy ízléssel megépített, szép, terméskövekből készített járdának, terasznak nemigen akad párja a kertben.

Mindezt kialakíthatjuk téglából, sőt használt téglából. Nem kell hozzá más csak néhány bontott tégla, sóder és jókedv. A kertlap tanácsa szerint először találd ki, hol szeretnéd építeni, merre menjen, milyen vonalvezetéssel. Érdemes rászánni az időt, hogy csak úgy, a földre rakva, kirajzold a kertben néhány téglával az út kontúrjait. Ha nem muszáj, ne legyen nyílegyenes. A kanyargós utacska hangulatosabb, bár kétségtelen, hogy egy kicsit bonyolultabb megépíteni.

A kertben létesítendő utak szélessége rendeltetésüknek megfelelően különböző. A lépegető ösvény csupán 30 cm szélességű, a gyalogút meg lehetőleg két személy egymás mellett haladását tegye lehetővé, amihez legalább 90 cm-es útszélesség szükséges. Autóbeállókhoz általában 160-200 cm szélességű parkoló út a szokásos, de legalább az egyik oldalon legyen még szabad hely a kocsiajtók kinyitásához és a kiszálláshoz. A szilárd burkolatú kerti pihenőterek mérete sem lényegtelen. Alakjuk lehet változó, méretűk viszont akkor megfelelő, ha legalább 300×300 cm-nyi a felületük. Ezen ugyanis még kényelmesen elhelyezhető négy szék és egy kisebb asztal is.
Már a tervezéskor célszerű eldönteni azt is, hogy a teljes felületén burkolt gyalogút nem uralja-e túlságosan a szabad területet, nem vesz-e el feleslegesen sok helyet a kertből.

Először alakítsuk ki a tükröt. Ez egy olyan, lemélyített, közel sík terület, amely a tervezett út vonalvezetését követi, és az út tervezett magassága alatt van, mintegy fél téglányit. Ez kb. 4 cm. Rakhatjuk a téglákat élére is, így kopásállóbb lesz a járda. Persze így sokkal több tégla szükséges hozzá. Ebben az esetben néhány ( 2-3 cm) centivel lejjebb kell ásni az állított tégla magasságához képest. 

A téglát némi fantáziával kombináltan variálhatjuk, de felületüket mindig tisztítsuk meg, hogy esztétikus legyen. A téglák közé ízlésünk szerint tehetünk bazaltkockákat és mosott, zúzalékköveket, kavicsot. Mind e mellett a kertünkbe illő stílust is megjeleníthetünk, például a sokak kedvencét, a mediterránt.