Tam_Bau
MENÜ
2019. május 21.
Konstantin
Használt téglából is varázsolhatunk kerti csodát

Használt téglából is varázsolhatunk kerti csodát

otthonneked.hu

Egy ízléssel megépített, szép, terméskövekből készített járdának, terasznak nemigen akad párja a kertben.

Mindezt kialakíthatjuk téglából, sőt használt téglából. Nem kell hozzá más csak néhány bontott tégla, sóder és jókedv. A kertlap tanácsa szerint először találd ki, hol szeretnéd építeni, merre menjen, milyen vonalvezetéssel. Érdemes rászánni az időt, hogy csak úgy, a földre rakva, kirajzold a kertben néhány téglával az út kontúrjait. Ha nem muszáj, ne legyen nyílegyenes. A kanyargós utacska hangulatosabb, bár kétségtelen, hogy egy kicsit bonyolultabb megépíteni.

A kertben létesítendő utak szélessége rendeltetésüknek megfelelően különböző. A lépegető ösvény csupán 30 cm szélességű, a gyalogút meg lehetőleg két személy egymás mellett haladását tegye lehetővé, amihez legalább 90 cm-es útszélesség szükséges. Autóbeállókhoz általában 160-200 cm szélességű parkoló út a szokásos, de legalább az egyik oldalon legyen még szabad hely a kocsiajtók kinyitásához és a kiszálláshoz. A szilárd burkolatú kerti pihenőterek mérete sem lényegtelen. Alakjuk lehet változó, méretűk viszont akkor megfelelő, ha legalább 300×300 cm-nyi a felületük. Ezen ugyanis még kényelmesen elhelyezhető négy szék és egy kisebb asztal is.
Már a tervezéskor célszerű eldönteni azt is, hogy a teljes felületén burkolt gyalogút nem uralja-e túlságosan a szabad területet, nem vesz-e el feleslegesen sok helyet a kertből.

Először alakítsuk ki a tükröt. Ez egy olyan, lemélyített, közel sík terület, amely a tervezett út vonalvezetését követi, és az út tervezett magassága alatt van, mintegy fél téglányit. Ez kb. 4 cm. Rakhatjuk a téglákat élére is, így kopásállóbb lesz a járda. Persze így sokkal több tégla szükséges hozzá. Ebben az esetben néhány ( 2-3 cm) centivel lejjebb kell ásni az állított tégla magasságához képest. 

A téglát némi fantáziával kombináltan variálhatjuk, de felületüket mindig tisztítsuk meg, hogy esztétikus legyen. A téglák közé ízlésünk szerint tehetünk bazaltkockákat és mosott, zúzalékköveket, kavicsot. Mind e mellett a kertünkbe illő stílust is megjeleníthetünk, például a sokak kedvencét, a mediterránt.