MENÜ
2020. november 30.
András, Andor
Három éve EU-s pénzből megvették, most beszerelik a mentőkbe

Három éve EU-s pénzből megvették, most beszerelik a mentőkbe

origo.hu/, Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Három évvel a beszerzésük után az idén használatba vehetik a mentősök.

Az intelligens fedélzeti terminálokat – írta a Népszabadság hétfőn.

Az internetes kapcsolattartást lehetővé tevő, ezzel a segítségnyújtást gyorsító, úgynevezett integrált vállalati és mentésirányítási projektre csaknem ötmilliárd forintot adott az Európai Unió. Az új mentésirányítási központ el is készült, de az uniós pénzből vásárolt tabletekkel a mai napig nem szerelték fel a mentőket – olvasható a napilapban.

Még idén beszerelik
A lapnak Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nyolc hónapja munkába állt főigazgatója elmondta: a tabletek még idén a mentőautókba kerülnek. Most a szoftverfejlesztők új programot írnak a gépekre, amellyel biztonságosabb lesz a működés – tette hozzá.

Bács-Kiskunban kezdenek
Az OMSZ főigazgatója hozzátette: az új programmal ellátott tabletek tesztelése Bács-Kiskun megyében zajlik, ha ott jól mennek a dolgok, továbblépnek, és a dél-alföldi régió kocsijait is fölszerelik a kézi számítógépekkel.

Csökkentett verzió
A lap szerint a jelenleg tesztelt verzió alapján az eredetileg tervezett funkciók közül sok minden kimarad, így például a kocsi nem kap a segélyhívás pillanatától térképet a cím mellé, és a kórház sem láthatja a mentő odaérkezése előtt az oda irányított pácienssel kapcsolatos adatokat.