MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Hall, lát és segít

Hall, lát és segít

okosipar.hu

Ez a drón képes felismerni az emberi sikolyokat. Az eszköz kutatási és mentési feladatokra tökéletes lehet.

Ám komoly visszaélési potenciált is rejt. A hangokat detektáló szoftverrel és mikrofonnal ellátott drón sikeresen megtalálja az eltűnt személyeket. Viszont az ígéretes fejlesztés magában hordozza azt is, hogy a robotok elől bujkáló embereket szintén észreveszi – írja cikkében a Popularscience.

„Életmentés katasztrófák során drónok használatával” címmel publikálta tanulmányát a Fraunhofer FKIE német kutatóintézet, s mutatta be az emberi sikolyokra vadászó drónját. A projektet 2021. június 8-án mutatták be az Amerikai Akusztikai Társaságnak. A drónok és általánosságban mindenféle robot ideális választás katasztrófa sújtotta övezetek felderítésére, valamint emberek és állatok kimentésére. A modern technológiának köszönhetően a mentést végző személyek kevesebb kockázattal dolgozhatnak. Egy megfelelő szenzorikával felszerelt drón detektálhatja az akció helyszínét, és információkkal látja el a mentést végző embereket.

Hang alapú detektálás

„A túlélők általában hangok kiadásával kérnek segítséget, ilyenek például a sikolyok és kiáltások” – írja a két szerző, Macarena Varela és Wulf-Dieter Wirth. „Éppen ezért a Fraunhofer FKIE intézetnél egy drónra szerelt hang alapú rendszert fejlesztenek ki, amely a potenciális áldozatok lokalizálását segíti elő.”

A sikolyok és kiáltások azonosítása és elkülönítése a többi hangtól rendkívül fontos és nehéz feladat. A csapat épített egy mikrofontömböt, amit a drónhoz szereltek, továbbá hozzáadtak még egy mikrofont, ami nagyobb frekvencián képes rögzíteni a hangokat. A sikolyok és kiáltások mellett a többi hang kiszűrését – például a drón rotorjainak zümmögését – végzik, a rögzített információkat helyadatokká alakítják át.

A közzétett videóból kiderül, hogy nyílt terepen a drón a hang érzékelésétől számított néhány másodpercen belül megbecsüli az ember tartózkodási helyét. A tesztek rendkívül hasznosak, de figyelembe kell venni azt, hogy a drónoknak sokkal nehezebb körülmények közt is jól kell teljesíteni ahhoz, hogy valóban hasznos mentőeszközzé váljanak.

A szép új jövő és az árnyoldala

A Fraunhofer FKIE sikolyvadász drónja nem katonai projekt, és a robot fejlesztése körül eddig semmilyen jel sem utal arra, hogy a közeljövőben a fegyveres erők vennék a szárnyaik alá. A mentési munkálatok során – akárcsak a katonai küldetések esetében – különösen hasznos eszköz lehet egy ilyen robot, amely meghallja az emberi kiáltásokat, s ezeket felhasználja a személyek helyének pontos beazonosítására. A fejlesztés segítségével számos baleset áldozatát könnyedén megtalálhatják a mentést végző szakemberek.

Ez a segítő szándékkal tervezett eszköz azonban könnyen alkalmazható más funkciókra. A mentési munkálatok segítésére teljes mértékben szükségszerű minden olyan lehetőség bevetése, amelyek segíthetik a folyamatot. Viszont a technológia felhasználható katonai célokra is: az emberek által kibocsátott hang detektálását követően bevethető akár megsemmisítési indíttatásból.

Némethi Botond, Okosipar.hu