MENÜ
2020. augusztus 11.
Zsuzsanna, Tiborc
Halálos „szuperbaktériumok

Halálos „szuperbaktériumok"

penzcentrum.hu

Parányi állatok támadják az EU lakosságát: százak halnak bele Magyarországon.

Az EU-ban több mint 30 ezren haltak meg az úgynevezett "szuperbaktériumok" miatt 2015-ben. És bár a tagállamok között óriási különbségek mutatkoznak, ami az elhalálozási számokat illeti, Magyarország az összesített lista 10. helyén áll. Ez pedig azt jelenti, hogy a vizsgált évben hazánban 543 életet követeltek a "szuperbaktériumok".

Az EU-ban 33 ezer ember halálát okozták antibiotikum-rezistens baktériumok 2015-ben - derült kit a The Lancet friss jelentéséből. Ezzel a "szuperbaktériu-mok" legalább annyira veszélyesek Európában, mint az influenza, tuberkulózis és a HIV együttesen. A statisztikák szerint azonban óriásiak a különbségek az egyes tagországok között. Míg Olaszországban például 10 762 halálesetet jegyeztek a szuperbak-tériumok számára (legtöbb), addig Izlandon mindösszesen egy ember veszetett emiatt az életét (legkevesebb).

Magyarország az összesített lista 10. helyén helyezkedik el, ám ez még így is fele annyi halálesetet jelent a valóságban, mint amennyi a 9. helyett Portugáliaban bekövetkezik. A környező országok közül egyébként csak Ro-mánia van előttünk, Szlovákia, Ausztria, Horvátország és Szlovénia mind mö-göttünk végzett.