MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Hajós temetés kiváltsága a vikingeknél

Hajós temetés kiváltsága a vikingeknél

tarvelo.hu

Különleges viking temetési hajókra bukkantak Svédországban.

Ritka viking hajós sírokra bukkantak svéd régészek Gamla Uppsala falu közelében. Az egyik hajó szinte teljesen ép állapotban őrződött meg, benne egy ember, egy kutya és egy ló maradványaival. Utoljára 50 éve találtak ilyen páratlan leletet Svédországban – írja az MTI a CNN hírtelevízió bejelentése alapján.

A Svéd Nemzeti Történelmi Múzeum régészeti intézetének, az Arkeologernának a szakemberei rutin feltárásra készültek a térségben, amikor a ritka leletre bukkantak - mondta Ninna Bengtsson, a régészcsoport tagja.

Svédországban mintegy tíz olyan ismert régészeti lelőhely van, amelyek temetési hajók maradványait őrzik. Az ilyen típusú hajós sírokat az 550 és 800 közötti vendel időszakban és a 800 és 1500-as évek közötti viking érában használták.
Ezekben a korokban az embereket általában elhamvasztották, a hajós temetők főként a társadalom gazdagabb embereinek voltak a kiváltságai.

"Emberek csak egy kicsiny csoportját temették el ily módon Svédországban. A társadalom kiváltságosai lehettek, mivel a hajós temetés nagyon ritka" – mondta Anton Seiler régész. Az ilyen temetkezéskor az embert a vagyonával egy hajóba tették és így földelték el.

A régészek találtak még kardot, díszes fésűt, egy lándzsát és egy pajzs darabját a hajóban. A férfi személyazonossága nem ismert. A második hajó nem őrződött meg ilyen jó állapotban, valószínűleg 16. századi földmunkák során okozhattak benne károkat. Seiler szerint utoljára 50 éve találtak ilyen temetkezési hajót Svédországban.