MENÜ
2021. szeptember 17.
Zsófia
Ha eladjuk autónkat, azonnal jelentsük be!

Ha eladjuk autónkat, azonnal jelentsük be!

hvg.hu

Nagyon pórul járhatunk, ha az eladott autónkkal karamboloznak.

Hiába száll át a tulajdonjog és szűnik meg a biztosítás, érdemes nem halogatni, hogy az okmányirodánál is bejelentsük az eladást.

Vevőként és eladóként is érdemes tisztában lennie azzal, hogy egy frissen eladott, illetve megvásárolt gépkocsival okozott balesetért kit terhel a felelősség – írja tanácsadó blogján a D.A.S. jogvédő iroda.

Egy autó adásvételi szerződés alapján, ha megfelelőn lett kitöltve, a jármű tulajdonjoga akár azonnal, vagy a szerződésben kikötött időpontban átszáll a vevőre. Ebből adódóan az eladó kötelező felelősségbiztosítása érdekmúlással meg is szűnik. Viszont az adásvétel tényéről az eladó biztosítója automatikusan nem szerez tudomást. Ez mégsem változtat azon a szabályon, hogy ebben az esetben a tulajdonjog átruházásával az addigi „kötelező” és vele az adott biztosító kockázatviselése megszűnik.

Ez egyszerű és egyértelmű szabály, a gyakorlatban mégis félreértések forrása – írja a D.A.S. szakértője. Alaptalan tévhit, hogy az addigi biztosítás hatálya addig terjed, amíg a díjat rendezték az előző biztosítónál, mint ahogy az is, hogy a későbbi fedezetlenségi díj befizetése megvédi a mulasztó üzembentartót.

A jármű tulajdonjogának átszállását követően, kötelező felelősségbiztosítás nélkül használt járművel okozott, saját hibás balesetért két személy vonható felelősségre: a jármű vezetője és – ha eltérő személy – az üzembentartó. Ha a felek késlekednek az adásvételi szerződés bejelentésével, akkor a károkért helytálló MABISZ az előző üzembentartón és/vagy a jármű vezetőjén fogja követelni a kifizetett kártérítési összeget.

Több olyan eset ismeretes, amikor a fizetési meghagyással terhelt volt üzembentartó annyira nem vette komolyan az eljárást, hogy még a közjegyzőnek sem válaszolt időben. Még ebben az esetben sincs azonban minden veszve, mert a volt üzembentartó megtérítési igénnyel fordulhat a tényleges károkozóval szemben. Ez azonban költséges és bonyodalmas eljárás. Célszerű tehát határidőben bemutatni az adásvételi szerződést az okmányirodában.