Tam_Bau
MENÜ
2018. október 23.
Közt.kikiált., Gyöngyi
Gyorstöltés és a villanyautózás jövője

Gyorstöltés és a villanyautózás jövője

totalcar.hu

Manapság egyre többen várják a megváltást a szilárd elektrolitos akkumulátoroktól.

A Samsung kutatói nem egy elérhetetlen technológiát fejlesztenek, hanem egy olyan megoldást, amely néhány éven belül gyártásba küldhető, és nem igényli új gyártási eljárások kidolgozását.

A nagy találmány neve grafén-labda, és a Samsung Advanced Institute of Technology dolgozta ki, a Li-ion akkumulátorok elektródáinak hordozójaként. Óriási felületű grafit-nanocsövekből álló elektródákkal már eddig is kísérleteztek, de a SAIT kutatói azt állítják, sikerült megoldaniuk a tömeges előállítás problémáját, sőt, a jelenlegi gyártási módszerekbe alig kell belenyúlni az új típusú grafén-elektródás akkumulátorok gyártásához.
A nagy felületű elektródákkal állítólag 45%-ot nőhet az akkumulátorok energiatároló képessége azonos méretek mellett, de ami a lényeg, az ötödére csökkenthető a gyorstöltés. A kutatók szerint egy tipikus autó-akkumulátor akár 12 perc alatt teljesen feltölthető lenne. Egyelőre nem tudjuk, hogy az új technológiát mennyi idő lesz szériagyártásba küldeni – ez alighanem eltart egy-két évig, még úgy is, hogy nem kell minden gyártósort átállítani – de ha a SAIT kutatóinak ígéretei igaznak bizonyulnak, az újabb nagy lépés lehet az elektromos autók tömeges elterjedése felé.